30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcord politic PSD - PNL - PD pentru votul uninominal

Acord politic PSD – PNL – PD pentru votul uninominal

Asociaţia Pro Democraţia a anunţat ieri că reprezentanţii PSD, PNL şi PD au ajuns la un acord politic privind introducerea votului uninominal.

Pro Democraţia precizează că discuţiile purtate marţi seară la sediul asociaţiei au pornit de la negocierile avute deja, în urmă cu aproximativ două luni, pe acelaşi subiect. „De această dată, toţi reprezentanţii partidelor politice prezente la negocieri au acceptat propunerea formulată de APD. Ultimele detalii tehnice urmează să fie discutate pe parcursul săptămânii viitoare, iar proiectul de lege va fi depus în parlament, cel târziu la începutul lunii iunie, urmând să fie asumat politic de liderii celor trei partide“, se arată în comunicatul Pro Democraţia.
La negocierile de marţi seară au participat Victor Ponta (PSD), Marian Muhuleţ (Autoritatea Electorală Permanentă), Mihai Voicu (PNL), Dan Motreanu (PNL), Adrian Iliescu (PD), Andrei Ţăranu (consilier PD), Cristian Pârvulescu (APD) şi Ana-Maria Moşneagu (APD).
Proiectul Asociaţiei se bazează pe introducerea votului uninominal mixt, adică îmbină sistemul majoritar, conform căruia votezi o persoană şi nu o listă de partid, cu cel proporţional, care se aplică acum în România. Proiectul a fost conceput de Pro Democraţia şi asumat de PNL, aflându-se deja la Comisia parlamentară pentru elaborarea unui Cod Electoral. Tot acolo au fost însă depuse şi alte propuneri ale PSD şi PC. Până acum însă clasa politică nu a reuşit să cadă de acord asupra unei variante comune de Cod Electoral.
Singurele formaţiuni politice parlamentare care au declarat că nu susţin votul uninominal sunt UDMR şi PRM. Preşedintele suspendat Traian Băsescu anunţase că una dintre priorităţile sale, la întoarcerea la Cotroceni, constă în iniţierea unui referendum pentru votul uninominal, în cazul în care, în decurs de o lună, legislativul nu se va mobiliza pentru adoptarea Codului Electoral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS