14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalModificări în Codul familiei

Modificări în Codul familiei

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat în şedinţa din 17 mai propunerea legislativă privind modificarea Codului familiei.  Astfel, vârsta minimă de căsătorie poată să fie mai mică de 18 ani, în anumite situaţii.
„Propunerea legislativă vizează, în principal, modificarea dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Codul familiei care au fost declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 349 din 19 decembrie 2001 şi a textelor conexe, precum şi a prevederilor privind vârsta căsătoriei“. Consiliul consideră că se impune completarea textului cu dispoziţii privind unele situaţii de excepţie când vârsta de căsătorie poate fi coborâtă sub acest minim.
Având în vedere că în dezbaterea Camerei Deputaţilor se află şi proiectul noului Cod civil, în forma adoptată de Senat, Consiliul Superior al Magistraturii a propus să fie avute în vedere dispoziţiile prin care este reglementată şi posibilitatea încheierii căsătoriei, în anumite condiţii, şi pentru minorul de 17 ani, iar pentru motive temeinice şi cu anumite autorizări se pot căsători şi minorii de 16 ani.
CSM a mai propus şi modificarea în ceea ce priveşte acţiunea în tăgăduirea paternităţii, care poate fi pornită de oricare dintre părinţi, dar şi de copil şi nu doar de tată, cum se arăta la un moment dat în Codul familiei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS