16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSancţiuni pentru oamenii legii

Sancţiuni pentru oamenii legii

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a sancţionat de la începutul anului şi până acum 18 poliţişti, iar alţi 79 s-au ales cu amenzi sau puncte de penalizare pentru abaterile comise în trafic

Ca mai toate instituţiile, şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj are „uscăturile“ lui. Abaterile disciplinare ale poliţiştilor doljeni ajung la comisia de disciplină a inspectoratului, unde se hotăreşte sancţiunea fiecăruia. Conform conducerii IPJ Dolj, de la începutul anului au trecut prin această comisie 16 agenţi de poliţie şi doi ofiţeri. În general, motivele pentru care au fost cercetaţi poliţiştii doljeni de colegii lor au fost comportamentul necorespunzător al acestora, neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Mai exact, poliţiştii au fost sancţionaţi dacă nu au respectat termenele de soluţionare a problemelor cetăţenilor sau au tergiversat fără motiv dosarele penale care le aveau în lucru. 

Băuţi la serviciu

Doi poliţişti, ambii agenţi la posturi de poliţie din judeţ, au fost depistaţi de colegii lor băuţi la serviciu. Unul dintre ei a fost chemat dimineaţa la serviciu şi
s-a constatat că mirosea a alcool, iar celălalt a fost depistat băut la postul de poliţie. „Este inadmisibil ca atunci când vine un cetăţean să-i ceară ajutorul, poliţistul să miroasă a alcool. Cu această ocazie, cel care s-a prezentat băut la serviciu a fost prezentat pentru a doua oară în faţa comisiei de disciplină, care a hotărât să fie sancţionat“, a mai spus Georgel Enescu. Poliţiştii care au trecut prin faţa comisiei de disciplină s-au ales cu diminuarea drepturilor salariale pe perioade determinate sau cu mustrări scrise. Deşi pare că sancţiunile sunt blânde, reprezentanţii IPJ Dolj susţin că acestea au repercusiuni serioase pe viitor. Un poliţist sancţionat îşi pierde dreptul la primă şi salariul de merit, iar aprecierea de serviciu de la sfârşitul anului ţine cont şi de sancţiunile primite. Toate acestea influenţează avansarea în grad, care se poate amâna. În cazuri grave sau la abateri repetate, IPJ Dolj poate renunţa la serviciile poliţistului care a greşit.

Sancţionaţi şi în trafic

Serviciul Poliţiei Rutiere Dolj a organizat două acţiuni ce fac parte dintr-un plan naţional de prevenire a accidentelor de circulaţie în care sunt implicate cadre ale Inspectoratului General al Poliţiei. În total au fost sancţionate contravenţional cu amendă şi puncte de penalizare 79 de cadre din IPJ Dolj. 26 s-au ales cu procese-verbale de contravenţie fiind surprinşi de colegii de la Rutieră depăşind viteza legală. Alţi 22 de agenţi sau ofiţeri nu purtau centura de siguranţă, iar 11 nu aveau inspecţia tehnică a maşinii la zi sau nu aveau autoturismele echipate corespunzător pentru a circula cu ele pe drumurile publice. A fost sancţionat şi un cadru de la Serviciul Poliţiei Rutiere Dolj, însă acesta este civil.

Abateri în 2006 

În primele şase luni ale anului 2006, conducerea IPJ Dolj a sancţionat disciplinar 21 de poliţişti, doi ofiţeri şi 19 agenţi. Dintre aceştia, unul a fost destituit, patru mustraţi în scris, 15 s-au ales cu penalizare din salariu, iar unul a fost retrogradat.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS