16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGroapa de gunoi a satului miroase a lux

Groapa de gunoi a satului miroase a lux

Groapa de gunoi a comunei Hinova a suferit o drastică transformare: a devenit şantier pentru  construcţia iahturilor de lux. Iar olandezul care conduce întreaga afacere continuă să uimească pescarii hinoveni cu proiectele îndrăzneţe: din toamnă, casele de chirpici de la malul Dunării vor avea o concurenţă acerbă – un cartier de vile şi apartamente olandeze.

Antonio Selva – italian cu cetăţenie olandeză – a poposit pe meleagurile româneşti în anul 2000. Ca un afacerist de şcoală europeană, olandezul nu s-a apucat nici de agricultură, nici de alte meserii tradiţionale ale locului, ci de una nou-nouţă – e drept, cam piperată pentru buzunarele localnicilor: construcţia de iahturi. A înfiinţat o firmă – care-i poartă numele – şi-a chemat câţiva specialişti din ţara de origine şi şi-a stabilit ca punct de lucru o hală a şantierului naval de la Turnu Severin. Întâmplarea a făcut ca la scurtă vreme să o cunoască pe hinoveanca Amelia Chilom. A luat-o de soţie. Şi pentru ca afacerile să nu sufere din cauza distanţei casă-birou, a găsit de cuviinţă să-şi aducă mai aproape şantierul. Terenul care i-a convenit de minune nu a fost altul decât groapa de gunoi a comunei Hinova.

Proprietarii de pensiuni vor iahturi

Astăzi, după câţiva ani în care afacerea a înflorit zdravăn în comuna mehedinţeană, fosta groapă este de nerecunoscut: în locul grămezilor de deşeuri, o curte cochetă (de tip olandez) găzduieşte zeci de ambarcaţiuni de agrement sau sportive şi iahturi de lux.
„Ca orice afacere, nici aceasta nu a început foarte uşor“, povesteşte Ştefan Chilom, socrul lui Antonio Selva şi contabil al afacerii. „Investiţia a fost mare şi trebuia luată în considerare puterea de cumpărare a românilor. Antonio este însă un tip riguros, foarte serios şi calculat. Nu s-a aruncat la proiecte mari, ci şi-a căutat mai întâi pieţe de vânzare. Cu timpul, lucrurile au început să meargă, iar comenzile să curgă. Numai ieri au plecat două iahturi de aici: unul în Olanda şi celălalt, de mare viteză, în Belgia“.
Nu doar europenii cumpără iahturile fabricate la SC SELVA SRL Hinova, Mehedinţi, ci şi românii care au prins în ultimii ani gustul plimbărilor de agrement în ambarcaţiuni de lux. Directori de firme, oameni de afaceri sau persoane particulare şi-au comandat iahturi la olandezul de pe malul Dunării. Cele mai serioase colaborări sunt însă cu proprietarii de pensiuni, care, pentru un succes garantat, vor să le asigure turiştilor şi programe de agrement.
„Numai până acum am construit iahturi pentru vreo patru pensiuni de pe Clisura Dunării. Proprietarii s-au arătat foarte mulţumiţi de investiţie: turiştii vor să facă plimbări pe Dunăre, să admire de aproape Cazanele şi se înghesuie să-şi rezerve locuri în ambarcaţiuni“, spune Ştefan Chilom.

Case occidentale mai ieftine decât apartamentele autohtone

Analizând bine schimbările de mentalitate ale românilor din ultimii ani şi preferinţa acestora pentru condiţii din ce în ce mai bune de viaţă, olandezul nostru s-a gândit să-şi diversifice afacerea. Aşa că a mai achiziţionat un teren la marginea comunei şi s-a apucat de construcţia de case – olandeze, desigur!
„Proiectul cuprinde un cartier de 50 de vile şi un bloc de 21 de apartamente. Casele vor fi construite după modelul olandez, cu două dormitoare la etaj şi living la parter, iar preţurile vor varia în funcţie de suprafaţa terenului: fie la 78.000 de euro, fie la 120.000 de euro. Un apartament nu va depăşi preţul de 40.000 de euro. Şi pentru că tot suntem aşezaţi lângă Dunăre, chiar vizavi de cartier va fi amenajată o zonă de agrement, cu debarcader şi iahturi care să asigure plimbări pe fluviu“, spune Ştefan Chilom.
Primele patru case olandeze de la Hinova vor fi gata în toamna acestui an. Cei care au aflat deja de acest proiect şi s-au arătat interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe occidentale, lângă Dunăre şi la doar câţiva kilometri de Turnu Severin, ţin legătura cu constructorii pentru aflarea datei exacte când se pot muta. Cei care nu sunt încă hotărâţi pot merge să arunce un ochi prin împrejurimi. Cu siguranţă că proiectul cartierului de la Hinova se va extinde rapid!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS