13.4 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjConcedieri la SC CONFECŢIA Târgu Jiu

Concedieri la SC CONFECŢIA Târgu Jiu

Câteva zeci de salariate ale SC CONFECŢIA SA Târgu Jiu au fost înştiinţate de conducerea unităţii că le va fi desfăcut contractul de muncă, acestea având însă posibilitatea să opteze pentru un transfer la secţii rentabile.

GORJ. Conducerea SC CONFECŢIA SA Târgu Jiu a trecut la aplicarea unui plan de restructurare a salariaţilor. Până în prezent au fost anunţate că vor fi trimise acasă 30 de muncitoare care fac parte din personalul indirect productiv. Alte zece angajate vor intra în şomaj până la sfârşitul acestei luni. Măsurile de reorganizare şi de restructurare a societăţii au apărut ca urmare a unei greve de protest declanşate de muncitoare în urmă cu aproape o lună. Peste 200 de femei s-au strâns, înainte de Paşti, în curtea unităţii şi au refuzat să mai intre la lucru în secţii, până când reprezentanţi ai conducerii SC CONFECŢIA au demarat negocieri cu sindicatele. Protestatarele erau nemulţumite de salariile mici pe care le primeau, respectiv 1,5 – 2 milioane de lei vechi, precum şi de condiţiile grele de muncă. De asemenea, unul dintre motivele de nemulţumire a fost legat şi de numărul mare de salariaţi indirect productivi, respectiv personalul TESA. Este vorba de 119 persoane, dintr-un total de 572 de salariaţi.

Un etaj închis

Salariaţii indirect productivi încasează un salariu fix şi nu în funcţie de realizări, aşa cum se întâmplă la croitorese, nemulţimite de situaţia respectivă. În urma restructurării demarate de actuala conducere, în frunte cu directoarea Ana Cârstoiu, personalul TESA s-a redus la 58 de salariaţi. De precizat că nu toţi cei 30 de salariaţi, care au fost disponibilizaţi în prima etapă, au plecat din unitate, o parte dintre aceştia preferând să se angajeze la alte secţii, ca personal productiv. Directoarea Ana Cârstoiu a precizat că au existat şi muncitoare în pragul pensionării care au ales totuşi să devină şomere, după care să beneficieze legal de pensie. De asemenea, alte salariate de meserie economiste sau inginere au ales să renunţe definitiv la un loc de muncă la SC CONFECŢIA şi să îşi caute o slujbă în altă parte. În urma restructurărilor un etaj întreg din fabrică a fost închis.

Directoarea renunţă la funcţie

Directoarea Ana Cârstoiu a declarat că va renunţa să mai conducă fabrica, urmând să plece la altă unitate economică.
Şefa de la SC CONFECŢIA Târgu Jiu a mai spus că pe 18 mai este programată Adunarea Generală a Acţionarilor, unde va fi ales un nou Consiliu de Administraţie: „Eu am ales să mă retrag, după 30 de ani de serviciu la această societate. Am pus în aplicare acest plan de restructurări care a fost aprobat de Consiliul de Administraţie şi după AGA voi pleca. Din noul CA fac parte trei persoane: una dintre acestea este Monica Albăstrel, din partea SIF Moldova Bacău, celelalte două urmând să fie schimbate. Există două candidaturi, respectiv Micşunica Scorţariu şi Constantin Racoceanu. Lumea o să aleagă şi o să fie alt director. Avem comenzi externe până în luna noiembrie, cu Anglia, Italia şi Franţa, de peste două milioane de euro. Apoi vor vedea ce vor face. Important este că nu există datorii la bugetul de stat şi nici la utilităţi. Salariile au fost achitate la timp, dar în funcţie de realizări. De asta au existat mereu nemulţumiri. Asta este!“, a precizat directoarea Ana Cârstoiu.

Salariaţii deţin 40% din acţiuni 

SC CONFECŢIA SA Târgu Jiu a fost privatizată în anul 1996. Cele mai multe acţiuni le au salariaţii, 40%, SIF Moldova, 32%, iar 28% au fost achiziţionate de proprietarii de cupoane. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII