21.7 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjO clasă de elevi curajoşi, în luptă cu focul

O clasă de elevi curajoşi, în luptă cu focul

O clasă de elevi de la Şcoala din Bâlta, Gorj, a intervenit ieri pentru stingerea unui incendiu care a cuprins Muntele Pleşa din Masivul Vâlcan, fiind mistuite de flăcări până în prezent câteva zeci de hectare de litieră.

GORJ. Un incendiu de proporţii a cuprins pădurile şi păşunile de pe versanţii Muntelui Pleşa, din Masivul Vâlcan. Pompierii militari, lucrătorii silvici şi locuitorii comunei gorjene Runcu se luptă de două zile cu flăcările care s-au extins de la un foc deschis la ferigă, în păşune, până în domeniul silvic. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, în prezent există două focare active, respectiv în Valea Neagră, spre Vârful Pleşa, precum şi în punctul numit „La Lac“. Pentru stingerea incendiului de la Valea Neagră, în zonă acţionau ieri 43 de pompieri militari, şase pădurari, cu două camioane, lopeţi şi mături. În ceea ce priveşte focarul din punctul „La Lac“, cei zece pădurari sunt sprijiniţi de aproape 20 de angajaţi ai Serviciului de Gospodărire Comunală, precum şi de câteva zeci de localnici.

Elevi în acţiune

Întrucât nu s-a reuşit localizarea incendiului din punctul numit „La Lac“, o clasă de elevi de la Şcoala din satul Bâlta a fost trimisă împreună cu un maistru să dea o mână de ajutor pădurarilor şi localnicilor care se luptau cu focul. Cu toate că autorităţile locale au garantat că incendiile sunt localizate şi nu mai este nevoie de forţe de intervenţie suplimentare, ieri a fost necesară totuşi deplasarea la locul focarului a unor „pompieri“ de ocazie. Din cauză că nu s-a reuşit constituirea unui grup de săteni care să meargă pe munte, autorităţile au fost nevoite să apeleze la ajutorul unei clase de elevi coordonaţi de un maistru. Atent supravegheaţi şi dotaţi cu unelte corespunzătoare, copiii au ascultat indicaţiile coordonatorului lor şi au dat o mână de ajutor celor aflaţi în lupta cu focul.

Acces îngreunat

Accesul pompierilor spre locul focarelor este îngreunat din cauza reliefului dificil, localnicii fiind nevoiţi să intervină mai mult cu mături de nuiele, găleţi şi sticle cu apă. Elevii au reuşit să ajungă mai repede în zonele dificile: „Au mers acolo însoţiţi de un maistru. Cred că sunt peste 12 elevi care aveau atelierul. Au fost selectaţi cei mai solizi şi mai înalţi pentru a putea face faţă intervenţiei de acolo. Toată lumea din sat contribuie cum poate la stingerea acestui incendiu care a făcut destule distrugeri. Sunt condiţii de forţă majoră şi s-a apelat şi la această clasă de elevi pentru a fi trimişi acolo. Iniţial au fost date asigurări că totul este localizat, dar am văzut cum ardea muntele în mai multe focare. Pericolul nu a trecut şi trebuie să fim cu băgare de seamă, întrucât vântul poate să răspândească foarte rapid focul prin pădure. Accesul se face greu şi se urcă pe munte numai cu sticle cu apă de doi litri şi mături de nuiele“, au declarat profesorii de la Şcoala din Bâlta.

Bilanţ îngrijorător 

Potrivit unei estimări a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, flăcările au mistuit în Muntele Pleşa aproximativ 100 de hectare de păşune şi aproape 25 de hectare de litieră. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS