19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii olteni vor să schimbe guvernul

Minerii olteni vor să schimbe guvernul

Ortacii olteni au strigat: „Jos Guvernul Tăriceanu!“, „Nu ne vindeţi, suntem profitabili!“. Protestul a durat doar două ore, dar duminică, la Târgu Jiu, Marin Condescu va aduce 15.000 de mineri care se tem că prin privatizarea complexurilor îşi vor pierde locurile de muncă 

GORJ. Mii de mineri au întrerupt activitatea ieri, între orele 13.00 – 15.00, pentru a protesta faţă de decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a trece complexurile în subordinea Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului. Atât minerii din cadrul SNLO, cât şi angajaţii complexurilor energetice din Oltenia au participat la protest, fără să încalce vreo prevedere a contractului de muncă. „Aşa am decis, împreună cu conducerea sindicatelor, că este bine să facem. Ne este teamă că vom rămâne fără un loc de muncă. Aici ne este bine, nu putem permite ca guvernanţii să ne privatizeze“, a afirmat Camelia Găman, angajată a Complexului Energetic Rovinari.
„Ne este frică de privatizare. Ăia de la guvern vor să îngroape sistemul energetic românesc“, a spus un miner. Oamenii au scandat lozinci antiguvern şi anti-Tăriceanu.
„Este un asasinat ceea ce vor ei să facă! O privatizare de dragul privatizării, fără o strategie, aşa ceva nu se poate!“, a declarat Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Liber Energia, din cadrul Complexului Energetic Rovinari.

Două ore fără activitate

Benzile şi utilajele din carierele miniere din Oltenia nu au funcţionat ieri preţ de două ore. Minerii lui Condescu s-au alăturat energeticienilor, temându-se şi ei că vor rămâne pe drumuri după trecerea la AVAS a complexurilor. Salariaţii nu şi-au părăsit locul de muncă, dar nu au lucrat. „Este grevă. Doar două ore stăm, iar duminică mergem la Târgu Jiu, ce să facem? Guvernanţii vor să ne lase fără un loc de muncă, ar fi mai bine dacă i-ar da careva jos!“, a spus Daniel Blidaru, angajat al SNLO. „Suntem mii de salariaţi, avem unităţi cu profit pentru ţara asta şi tot degeaba, ei vor să ne vândă!“, a strigat unul dintre minerii protestatari. Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a afirmat că tot personalul care lucra în schimbul unu a încetat activitatea: „Nu este vorba numai despre judeţul Gorj, ci şi de Mehedinţi şi Vâlcea, mineri sunt şi acolo şi aceleaşi urmări va avea privatizarea complexurilor energetice“.

Miting cu 15.000 de mineri la Târgu Jiu

Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine şi Energie (FNME), a declarat că 10.000 de mineri şi energeticieni din cadrul SNLO şi CE Turceni şi Rovinari au participat la manifestarea de protest. „Greva de avertisment de două ore a fost un succes. Am depus deja la Primăria Târgu Jiu cerere pentru autorizarea mitingului din 6 mai. Intenţia guvernului va duce la privatizarea complexurilor fără să existe o strategie energetică naţională, fapt care poate face ca toate cele trei complexuri energetice să fie închise, mii de locuri de muncă fiind astfel puse în pericol“, a afirmat Condescu.
Potrivit acestuia, deocamdată, nici un reprezentant al guvernului nu a invitat sindicatele la negocieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS