21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOfertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi

Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi

Guvernul a aprobat în urmă cu câteva zile cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat, pentru anul 2007-2008. Numărul de locuri din şcolile, liceele şi facultăţile doljene este în scădere.

În învăţământul preşcolar vor fi 645 de mii de locuri, în învăţământul primar, 900.000, cu 100 de mii mai puţine decât în acest an, iar pentru învăţământul gimnazial vor fi două milioane de locuri. La nivelul învăţământului liceal, pentru clasa a IX-a vor fi 147 de mii de locuri la zi şi 8.000 de locuri pentru învăţământul seral, cu sau fără frecvenţă redusă. În învăţământul profesional, vor fi 182 de mii de locuri, iar pentru cel postliceal, guvernul a aprobat 3.184 de locuri. Şi în unităţile de învăţământ doljene vor fi din toamnă mai puţini elevi şi studenţi. 28.271 de locuri pentru învăţământul primar, cu aproximativ 1.260 mai puţine decât în acest an, 31.658 de locuri pentru cel gimnazial, cu 800 mai puţine decât anul acesta. Şi numărul elevilor de liceu este în scădere, în toamnă numai 24.000 de elevi urmând să ajungă în băncile colegiilor şi liceelor din Dolj, în timp ce în acest an unităţile de învăţământ liceal au primit peste 25.000 de elevi. Şi şcolile de arte şi meserii din Dolj vor avea din toamnă mai puţini elevi, fiindu-le alocate 6.100 de locuri, cu o mie mai puţine decât în acest an. În plus, din cauza scăderii numărului de copii există riscul restructurării posturilor din învăţământ, profesorii doljeni fiind nevoiţi să opteze pentru reconversia profesională. „Numărul de copii este în scădere, mai ales în învăţământul gimnazial şi tehnic. S-a constatat o scădere a claselor cu profil tehnic şi de aceea profesorii care vor rămâne fără catedre trebuie să urmeze cursuri de reconversie profesională“, a explicat Diana Buşoi, inspector şcolar general din cadrul ISJ Dolj. Dacă numărul elevilor este în scădere, cel al preşcolarilor este în creştere, din toamnă 21.500 de prichindei luând cu asalt grădiniţele doljene, cu aproximativ 1.400 de copii mai mult decât în acest an.

Programele de masterat, reacreditate şi mai puţine

Guvernul a redus şi numărul locurilor din învăţământul superior. În anul universitar 2007-2008, pentru studii de licenţă nu au fost aprobate decât 57.216 locuri, cu 3.074 mai puţine, iar la masterat, 18.979 de locuri, cu 1.032 mai puţine. Universitatea din Craiova nu a primit încă actul normativ şi nu ştie câte locuri i se vor aloca în acest an, dar conducerea instituţiei consideră că o dată cu reducerea numărului de locuri vor dispărea unele programe de masterat. „Toate programele de masterat trebuie reacreditate în acest an, iar facultăţile trebuie să depună documentaţia de acreditare. Probabil, o parte din aceste programe nu vor mai primi acreditarea, în condiţiile în care numărul de locuri pentru studiile de licenţă şi masterat aprobat de guvern este în scădere. Deocamdată, nu ştim câte locuri vom scoate la concurs în acest an pentru că nu am primit nici un act oficial“, a precizat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU