21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştirii

Referendum pe 19 mai, de Sfântul Patriciu
Parlamentul a hotărât ieri ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să fie organizat sâmbătă, 19 mai.
Stabilirea datei a provocat vii discuţii între parlamentari. Reprezentanţii PLD şi PD au atras atenţia că nu trebuie aşteptată scurgerea celor 30 de zile pentru organizarea referendumului, astfel că acesta s-ar putea organiza duminică, 13 mai, argumentându-se şi că ziua de sâmbătă are o importanţă deosebită pentru unele minorităţi religioase, care pot fi astfel împiedicate să-şi exprime dreptul constituţional. Conservatorii au replicat însă că 13 este o zi cu ghinion, astfel că până la urmă s-a adoptat varianta sprijinită de PSD şi PNL, anume ca referendumul să fie organizat pe 19 mai. Totodată, parlamentul a decis că intervalul pentru prezentarea la urne va fi 8.00 – 20.00, iar întrebarea supusă atenţiei electoratului va avea forma: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?“.
După vot, democratul Cristian Rădulescu a comentat că este de acord cu data stabilită, întrucât, dacă s-ar fi votat pe 13 mai, referendumul s-ar fi desfăşurat în Duminica Orbului. În schimb, pe 19 mai, lumea va vota în cunoştinţă de cauză, de ziua Sf. Mucenic Patrichie (Patriciu) şi a însoţitorilor lui.
(A.D.)
Post liber la şefia SIE
Camerele reunite ale parlamentului au luat act ieri de demisia de la şefia SIE a lui Claudiu Săftoiu, postul devenind din acest moment vacant. Întrucât, înainte de a pleca de la Cotroceni, preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a trimis parlamentului o propunere pentru directoratul SIE, preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu poate să facă el o asemenea propunere. Văcăroiu a declarat însă că nu se grăbeşte să facă acest lucru, pentru că doreşte mai întâi adoptarea Legii SIE.      
(A.D.)
Cristian Diaconescu, validat pentru Comisia SIE
Senatorul PSD Cristian Diaconescu a fost validat ieri de parlament ca membru în Comisia de control a Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pe locul lăsat vacant din toamna trecută de George Maior, numit director al SRI. În favoarea numirii lui Diaconescu în Comisia de control a SIE au votat în unanimitate 246 de parlamentari. Senatorul PSD va ocupa funcţia de vicepreşedinte al Comisiei. Cristian Diaconescu este şi preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, funcţie care îi revenea tot fostului său coleg de partid, George Maior.  
(A.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII