16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReferendum într-o zi de sâmbătă

Referendum într-o zi de sâmbătă

Parlamentarii se întâlnesc astăzi într-o şedinţă comună a celor două Camere pentru a aproba ziua în care va avea loc referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu. Data propusă de Birourile Permanente este 19 mai, într-o zi de sâmbătă. Situaţia este atipică, întrucât, prin tradiţie, românii sunt chemaţi la urne duminica. Potrivit secretarului Camerei, Ioan Munteanu, dacă s-ar fi organizat pe 20 mai, consultarea populară ar fi putut fi contestată la Curtea Constituţională, întrucât data de 20 mai depăşeşte intervalul de 30 de zile prevăzut de legea fundamentală.
Tot ieri, Birourile Permanente au stabilit şi întrebarea la care vor trebui să răspundă cetăţenii: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?“. În conformitate cu actuala legislaţie, condiţia esenţială pentru ca referendumul să fie declarat valid este ca măcar jumătate plus unu din numărul total de români cu drept de vot să fie prezenţi la urme. În caz contrar, preşedintele suspendat va reveni la Cotroceni, indiferent de numărul voturilor pro sau contra primite. Liderii politici sunt conştienţi că este puţin probabil ca nouă milioane de români să vină la urne. Aşa că miza în acest moment nu o reprezintă demiterea propriu-zisă a şefului statului, ci numărul de voturi „pentru“ pe care le va primi acesta. Un referendum într-o zi de sâmbătă slăbeşte şi mai mult şansele de mobilizare a populaţiei.

Start pentru campanie

PD şi PLD se angajează să convingă cât mai mulţi alegători să se prezinte la vot. Ieri, forurile de conducere ale celor două formaţiuni şi-au declarat sprijinul pentru campania pro-Băsescu. Biroul Permanent Naţional al democraţilor a decis ca PD să se implice „total“ în susţinerea lui Traian Băsescu şi să îi pună acestuia la dispoziţie întreaga infrastructură de partid, a anunţat ieri Adriean Videanu. El a precizat că PD va colabora cu toate formaţiunile care îl susţin pe Traian Băsescu, inclusiv cu formaţiunile politice neparlamentare. Un anunţ similar au făcut şi liderii PLD.
La mitingul de duminică din Bucureşti, Băsescu a spus că orice partid care vrea să îl sprijine în campanie este binevenit. Şi PNL militează pentru o prezenţă cât mai mare la urne a cetăţenilor la consultarea populară, însă speră într-un alt rezultat. Întrebat care va fi poziţia PNL în cazul referendumului, Crin Antonescu a susţinut ieri că „PNL va face un apel la cetăţeni să se prezinte, indiferent de opinia pe care o au, la acest referendum“.  El a adăugat, în schimb, că Traian Băsescu este „un personaj din care n-a rămas decât un demagog şi un calomniator“.
Liderii PSD, în schimb, mai speră că, la nivelul Curţii Constituţionale, analizarea Legii referendumului, amendată de Parlament, va avea şanse de reuşită. „Aşteptăm să avem un referendum în care preşedintele României să fie demis cu jumătate plus unu dintre cei prezenţi“, a spus Geoană. Avizul Curţii este aşteptat în jurul datei de 3 mai.
Cele două propuneri similare formulate de opoziţie au fost însă respinse deja de judecătorii Curţii.

Reglementări

Potrivit reglementărilor în vigoare, urnele vor fi deschise, în ziua referendumului, între orele 8.00 şi 20.00. Durata campaniei electorale pentru referendum va începe imediat după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii parlamentului, lucru care s-ar putea întâmpla chiar astăzi, dacă majoritatea senatorilor şi deputaţilor vor fi de acord cu proiectul de hotărâre elaborat de conducerea Legislativului. Campania electorală se va termina cu 48 de ore înaintea zilei referendumului. Ieri, Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au aprobat şi înfiinţarea unei Comisii speciale care să urmărească respectarea timpilor de antenă de către părţile implicate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS