16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA fost relansată lupta pentru servicii

A fost relansată lupta pentru servicii

Artizanii suspendării preşedintelui Băsescu încearcă să profite de absenţa acestuia din fruntea statului pentru a nominaliza în fruntea Serviciului de Informaţii Externe o persoană agreată de ei. Liderul PSD, Mircea Geoană, a cerut parlamentului să ia act de demisia lui Claudiu Săftoiu pentru a demara procedurile de numire a succesorului acestuia. Aproape simultan, Birourile Permanente ale parlamentului au pus pe ordinea de zi a şedinţei comune de astăzi subiectul.
Parlamentul îl va informa apoi oficial pe Nicolae Văcăroiu asupra vacanţei postului, astfel încât acesta să poată face o nominalizare. Anterior, Geoană susţinea că este nevoie de adoptarea unei noi legi de funcţionare a SIE înainte ca un nou director să fie numit la şefia instituţiei. Acum însă pesediştii par mai hotărâţi să grăbească procedurile astfel încât numirea să fie făcută în următoarea lună. Geoană a adăugat că partidul său nu are un candidat pentru acest post, parlamentul fiind cel care decide.
Declaraţia sa sugerează că postul ar putea fi negociat în interiorul coaliţiei anti-Băsescu. Văcăroiu a discutat ieri cu şeful SRI, Liviu Maior, şi cu interimarul de la SIE, Silviu Predoiu. În urma întâlnirii cu acesta, Văcăroiu nu părea prea grăbit să-l instaleze pe noul şef al spionajului român, spre deosebire de şeful său pe linie de partid. Văcăroiu ţine ca mai întâi să fie votată noua lege a SIE. De asemenea, preşedintele interimar a negat faptul că intenţionează să-l numească pe Predoiu director plin la SIE. „Acest lucru s-ar putea să dureze, să fie peste 30 de zile, şi să îl nominalizeze Traian Băsescu“, a precizat Văcăroiu.
Liviu Maior, directorul SRI, pare a se afla într-o situaţie delicată, după scandalul lansat de Geoană cu bileţelele lui Coldea referitoare la judecătorii Curţii Constituţionale. Atunci Geoană a cerut demisia lui Maior şi a lui Coldea, dar acum Geoană şi-a schimbat atitudinea. Liderul social-democrat a renunţat să mai ceară demisia lui Maior pe motiv că lucrurile trebuie deocamdată clarificate, iar situaţia politică actuală impune stabilitate la vârful instituţiilor importante ale statului.
Asta nu înseamnă că problemele lui Maior s-au terminat aici, mai ales că PSD a reînnoit, prin Dan Nica, acuzaţiile la adresa SRI privind participarea la acte de poliţie politică, orchestrate de Traian Băsescu.
Faptul că SRI a etichetat documentele prezentate de Nica drept falsuri nu este în măsură să-l facă pe Maior prea drag foştilor săi colegi de partid. Lucrul acesta se vede şi prin apelul public făcut de Geoană la neutralitatea instituţiilor statului, îndeosebi ale serviciilor secrete, în chestiunea referendumului. Apelul ferm al lui Geoană arată că PSD bănuieşte serviciile secrete de părtinire faţă de unii protagonişti ai crizei politice.
În plus, Comisia SRI a primit de la Birourile Permanente dreptul de a ancheta problema informărilor SRI asupra judecătorilor Curţii Constituţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS