20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLăsaţi dascălii să vină la mine!

Lăsaţi dascălii să vină la mine!

Noul ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei, încearcă să se pună bine cu angajaţii din învăţământ şi se arată dispus la consultări cu toate sindicatele. Cu toate acestea, sindicaliştii doljeni sunt reticenţi, pentru că aceeaşi mască a afişat-o şi fostul ministru Mihail Hărdău la primele întâlniri cu sindicatele.

O vorbă din popor spune că prima impresie contează şi, cu toate că noul ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei, le-a făcut o impresie bună sindicaliştilor din învăţământ şi vrea să ţină cont de părerile lor, aceştia nu se încred prea uşor în vorbele mieroase ale ministrului. „Am aşteptat această întâlnire cu mult interes şi pot spune că ministrul Cristian Adomniţei este deschis la dialog, vrea să colaboreze cu federaţiile sindicale, să participe la şedinţele noastre la nivel naţional. A venit cu unele opinii personale legate de reluarea discuţiilor pentru un pachet legislativ care să vizeze legea învăţământului preuniversitar şi universitar, salarizarea şi a prezentat câteva aspecte ale descentralizării. Vrea ca resursele umane din învăţământ să beneficieze de majorări salariale. Dar nu putem avea încredere totală în bunele sale intenţii deoarece aşa a făcut şi fostul ministru Hărdău la început şi după aceea ne-am trezit cu dascăli în stradă şi în greva foamei“, a povestit Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatelor Învăţământului Preuniversitar, filiala Federaţiei „Spiru Haret“ Dolj.

Statut aparte entru femei de serviciu şi portari

Ministrul i-a asigurat pe sindicalişti că vor fi consultaţi de  Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar reprezentanţii sindicaliştilor din teritoriu vor participa la prezentarea concluziile inspectorilor şcolari din minister şi judeţeni în urma inspecţiilor. „Acest lucru a fost stipulat în contractul colectiv de muncă până în 2001 şi era firesc ca să fim şi noi prezenţi la prezentarea concluziilor controalelor inspectorilor“, a explicat Cepoi. În plus, ministrul le-a promis reprezentanţilor dascălilor că va promova pachetul de legi pentru învăţământ până în septembrie cu toate modificările pe care aceştia le-au cerut. Dacă ministrul Adomniţei va ţine cont de dorinţele cadrelor didactice, atunci titulatura va rămâne în învăţământ, directorul unităţii de învăţământ va deveni principalul ordinator de credite şi şcolile vor fi scoase de sub tutela primăriilor, iar în Consiliul de Administraţie al şcolilor vor fi majoritare cadrele didactice şi nu 50% membrii din şcoală şi 50% din afara şcolii, aşa cum prevede actualul proiect. Sindicaliştii i-au propus ministrului să elaboreze un statut separat al personalului din învăţământ care este exclus de la majorări salariale. „Ne referim la femeile de serviciu, portari, mecanici, care nu primesc nimic în urma negocierilor noastre sau în urma grevelor, pentru că atunci se iau în calcul doar personalul didactic şi cel auxiliar. După greva cea mare, am introdus şi administratorii financiari şi pe cei de patrimoniu în personalul auxiliar“, a precizat Ion Bebe Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS