13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministraţia craioveană, impotentă financiar

Administraţia craioveană, impotentă financiar

Numărul familiilor sărace din Bănie creşte pe zi ce trece. Într-o astfel de situaţie este şi Maria Popescu, care doarme pe unde apucă, după ce primăria nu a găsit bani s-o ajute.

Administraţia locală nu găseşte soluţii de finanţare pentru construirea de locuinţe, fiind neputincioasă atunci când apare un caz social. Familii disperate, copii plângând şi părinţi care ameninţă cu represalii fac parte din peisajul zilnic cu care au de furcă edilii din Bănie. Într-o situaţie limită se află, de mai bine de doi ani, de când li s-a dărâmat casa, Maria Popescu şi fiica ei, Camelia. Acestea trăiesc pe la rude şi prieteni, care se îndură să le adăpostească. Două camere şi un hol pe care femeia avea acte de proprietate, de pe strada Stânjeneilor, stau gata-gata să se prăbuşească din cauza inundaţiilor din martie 2005. Maria a povestit că în martie 2005 a plouat foarte mult, iar apa de pe stradă s-a revărsat la ea în curte, distrugându-i casa. „De atunci stau cu fata pe unde apuc. E handicapată şi trebuie să ne descurcăm cu vreo patru milioane de lei, pensia mea şi ajutorul ei. N-am putut să punem un ban deoparte, ca să amenajăm singure casa, aşa că ne-am dus la primărie, că am auzit că dau bani pentru cei cu casele distruse“, a spus Maria Popescu.

„Îmi dau foc, că nu mai pot!“

După ce a mai multe comisii ale primăriei au vizitat-o, evaluându-i casa, Maria Popescu a fost anunţată că administraţia nu-i poate pune la dispoziţie sumele de care are nevoie pentru reconstrucţie.
„Nu vor ei şi cu asta basta. Cât îi costa să ne dea câteva zeci de milioane de lei? Ne-au adus totuşi nişte nisip şi câteva table“, a adăugat indignată femeia.
Maria spune a fost de mai multe ori şi în audienţă la mai-marii primăriei, însă de fiecare dată a fost răsplătită doar cu promisiuni. Văzând că nu găseşte înţelegere, aceasta a încercat să apeleze la bunăvoiţa edililor, pentru a-i da măcar o cameră unde să poată trăi împreună cu fiica ei. Aşteaptă de doi ani o speranţă, însă a ajuns la capatul puterilor. „Îmi dau foc, că nu mai pot. Mă duc în faţa primărie, pun benzină pe mine şi aprind un chibrit. Măcar atunci o să vadă şi cei care ne conduc în ce situaţie am ajuns şi poate or ajuta-o pe fată“, a încheiat Maria Popescu.

Administraţia locală ridică din umeri

Viceprimarul Sorin Iordache, care a dirijat lucrările la casele afectate de inundaţii, a declarat că nu putea să dea bani femeii, pentru că ar fi încălcat legea. Vicele a explicat că sumele au fost direcţionate de la guvern, printr-o hotărâre, menţionându-se expres că finanţările sunt doar pentru locuinţele distruse în luna iunie 2005.
„Nici măcar nu era vorba de bani din bugetul local, din care poate am fi reuşit să-i dăm ceva. I-am explicat că nu o putem ajuta pentru că locuinţa i-a fost afectată de inundaţiile din mai. Ştiu că a venit de nenumărate ori la noi şi am ajutat-o cu câteva materiale recuperate din demolări. Mai mult nu am putut face“, a precizat vicele Iordache.
Edilul este de părere că nu poate găsi o soluţie nici pentru a doua problemă a familiei Popescu, respectiv o locuinţă socială. „Sunt sute de persoane care trăiesc mai rău decât ei, neavând nici un venit. Din păcate, situaţia locuinţelor sociale nu este tocmai roz, în Bănie, neavând finanţe pentru ridicarea lor“, a conchis Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS