10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrichindeii, adăpostiţi în bar sau în căminul cultural

Prichindeii, adăpostiţi în bar sau în căminul cultural

Pentru câteva sute de copii din Dolj, grădiniţa nu este o clădire cu săli colorate şi jucării, ci o încăpere obişnuită din primărie, din căminul cultural sau din magazia barului din localitate. Până în toamnă, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului vrea să construiască pentru aceşti copii 14 grădiniţe.

Pentru că sediile în care funcţionau au fost revendicate şi câştigate în instanţă de foştii proprietari, grădiniţele din câteva sate doljene au rămas pe drumuri. Fiecare educatoare şi-a luat grupa de prichindei şi a căutat un loc unde să îşi desfăşoare activitatea. Unii s-au adăpostit în clădirea primăriei, alţii la căminul cultural sau în barul din localitate, iar unii preşcolari vin în fiecare zi la grădiniţa care este în casa unui om din comună. Pentru ca din toamnă toate grădiniţele cu astfel de probleme să îi primească pe cei mici în clădiri proprii, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a alocat trei milioane şi jumătate de lei pentru construirea de sedii noi. „Avem grădiniţe cu grupe care funcţionează în alte clădiri şi după ce vom primi aceşti bani, care deocamdată au fost anunţaţi prin HG nr. 300/2007, vom începe construirea a 14 sedii noi de grădiniţe, incluzând aici şi două unităţi din Craiova, Grădiniţa nr. 12 şi «Otilia Cazimir», care vor fi extinse“, a precizat Diana Buşoi, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Vor fi construite sedii pentru Grădiniţa din Desa, care acum funcţionează într-un bar, pentru că fosta clădire a fost pierdută în instanţă, pentru Grădiniţa din Pleşoi, care are acum sediul în căminul cultural din localitate, pentru grădiniţele Cerăt, Negoi, Călăraşi, Leu, Ciupercenii Noi, Daneţi şi cea a Liceului Teoretic din Dăbuleni, actualul sediu trebuind eliberat la 1 septembrie. În Craiova va fi construită o nouă clădire pentru Grădiniţa „Nicolae Romanescu“, al cărei sediu a fost revendicat şi câştigat de foştii proprietari.

WC-ul din fundul curţii, înlocuit de grup sanitar

MECT a alocat peste 15 milioane de lei pentru consolidări şi reparaţii, bani care vor fi împărţiţi celor 96 de şcoli care nu au încă autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu au canalizare sau grupuri sanitare. „Avem pe listă 96 de şcoli, majoritatea din mediul rural, care nu mai pot funcţiona fără autorizaţie sanitară şi pe care nu o vor obţine decât dacă vor face canalizări, aducţiuni de apă şi grupuri sanitare moderne în incinta unităţilor. Ele vor avea prioritate la împărţirea acestor bani, lucrările urmând să înceapă pe 15 iunie“, a explicat Diana Buşoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS