22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie, instruiţi pentru vaccinări

Medicii de familie, instruiţi pentru vaccinări

Aproximativ 50 de medici de familie din Vâlcea au fost instruiţi ieri, în Sala de şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), de conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), pe tema importanţei vaccinării populaţiei.

VÂLCEA. Medicii care au participat la cursul de perfecţionare au fost din localităţi greu accesibile ori cu romi. Instruirea a făcut parte din cadrul Săptămânii Europene de Vaccinare, care se desfăşoară în perioada 16 – 22 aprilie şi are sloganul „Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm“. Campania se desfăşoară în toată Europa şi în această perioadă vor fi vaccinaţi copiii cu vârste între zero şi 15 ani. Cursul de perfecţionare a fost prezentat de Ion Mihail, directorul adjunct al ASP. „Se spune că vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) e asociat cu autismul şi că acest produs biologic ar determina boli alergice, astm, diabet zaharat ori encefalită eschemică, lucru care nu e deloc adevărat“, a spus Ion Mihail. Acesta i-a atenţionat pe medici să fie atenţi la testările cu antibiotice pe care le fac. „Trebuie să ştiţi dacă persoana pe care o vaccinaţi are vreo reacţie negativă la produsul biologic. Există produse care sunt alergice şi nu cumva să trimiteţi asistenta într-un sat să vaccineze vreun copil, înainte de a şti dacă el e sănătos. De asemenea, persoanele care fac alergie de la consumul de ouă nu trebuie vaccinate împotriva gripei“, a spus Ion Mihail.

„Suntem înconjuraţi de rujeolă“

Şeful ASP i-a atenţionat pe medici în privinţa apariţiei rujeolei, deşi nu s-au înregistrat cazuri anul acesta. „Aveţi grijă pentru că suntem înconjuraţi de rujeolă. Sunt cazuri în judeţele Olt, Gorj şi Dolj. Nu ştiu dacă au apărut şi în Argeş. Vâlcea este o zonă de tranzit şi trebuie să monitorizaţi în permanenţă comunităţile de romi care trebuie vaccinate“, a declarat Ion Mihail.
Anul trecut, în Vâlcea au fost câteva focare de rujeolă în comunităţile de romi, acolo unde oamenii au refuzat să facă vaccinul. În luna mai, reprezentanţii ASP vor controla fiecare dispensar pentru a vedea cum s-a desfăşurat vaccinarea.          

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS