14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPaşte curat electoral

Paşte curat electoral

Ţăranii din Radovan au sărbătorit Paştele în obişnuita tradiţie românească, servind slujbe la biserică, mâncăruri tradiţionale, ouă roşii, dar şi… campanie electorală. Şi aceasta pentru că Sărbătoarea Învierii de la Radovan a fost mai puţin o sărbătoare creştină şi mai mult un joc politic, organizat în ritm drăcesc de sârbă. În urma demisiei fostului primar – considerat inapt după un accident cerebral – unii candidaţi la alegerile din 29 aprilie şi-au început campania chiar în ziua de Paşti.

După o săptămână de patimi, în care gospodinele au pregătit fel de fel de mâncăruri, au dereticat casele şi au cumpărat pentru ele, copii şi bărbaţi haine noi, seara de sâmbătă a fost cea mai plăcută corvoadă, de la care nu a lipsit nici un suflet din Radovan. Cu mic cu mare, ţăranii s-au adunat la biserică să asculte slujba, să ia lumină şi să se împărtăşească, dezlegându-se astfel de post şi de păcate. Duminica de Paşti care a urmat a fost o zi de ospeţe, de mers din casă în casă şi aşezat de la o masă la alta, de ciocnit ouă şi deşertat pahare. Un Paşte, cum s-ar zice, obişnuit.
Luni, însă, veselia şi buna dispoziţie ale sătenilor au luat proporţii. De această dată, petrecerea a fost una singură, în mijlocul satului, iar la ea au luat parte toţi cetăţenii, chemaţi de la Fântânele  până la Târnava. Ansamblul „Maria Tănase“ cântând cu foc pe scena amenajată în pripă, hore şi sârbe frământând iarba abia crescută, mititei pe grătare şi bere la butoi – într-un cuvânt, a fost un chef de pomină. Pe nimeni nu au deranjat deci bannerele aşezate strategic de jur împrejur, purtând sigla şi numele candidatului la viitoarele alegeri pentru scaunul de primar: Cârstianu  Aurică, PNL, organizatorul straşnicului ospăţ. Desigur că amănuntul nu le-a scăpat contracandidaţilor săi, care, în aşteptarea alegerilor din 29 aprilie, nu au întârziat să reclame ilegalitatea comisă.
„Este adevărat că oamenii au ascultat muzică, s-au distrat, au jucat. Dar acesta a fost un spectacol politic, în care s-a făcut campanie electorală. Dovadă stau bannerele cu numele candidatului care a organizat acest spectacol şi sigla partidului pe care îl reprezintă“, a declarat viceprimarul Gheorghe Ţolea, la două zile după consumarea evenimentului.

Războaie creştine…

„Dacă această petrecere avea loc după 15 aprilie – data la care începe oficial campania electorală – nu exista nici o problemă. Faptul că a organizat-o înaintea termenului legal – când nici măcar nu avea anunţată oficial candidatura – a determinat trimiterea unei sesizări la biroul electoral comunal. Acesta l-a înaintat postului de poliţie, urmând să se ia o decizie în privinţa acestei activităţi ilegale“, a explicat vicele, candidat la acelaşi scaun şi primul care şi-a afişat până astăzi poziţia, semnată şi parafată, pe uşa primăriei.
În timp ce ţăranii Radovanului îşi odihnesc călcâiele bătătorite de la atâta petrecere (fără să le pese cine le-a pus la dispoziţie lăutarii sau iarba de călcat în picioare), politicienii îşi ascut coatele pentru războiul aprig al alegerilor care va avea loc peste două săptămâni. Se fac listele de alegători, se vopsesc urnele, se mătură secţiile de votare. Se fac campanii pe după perdea, cu reclamaţii, declaraţii şi insulte la adresa contracandidaţilor.
Pentru ei, pentru politicienii de comună, Paştele a fost ziua în care şi-au scos săbiile din teacă. Iar dacă Izvorul Tămăduirii de ieri, Duminica Tomii de mâine şi Sfântul Gheorghe de pe 23 aprilie vor fi pentru credincioşi prilejuri de rugăciune şi petrecere alături de cei dragi, pentru candidaţii la scaunul primăriei vor fi alte „exerciţii“ în forţă, în vederea atacului final, de pe 29.  Hristos a înviat!

Zece luni fără primar

În iunie 2006, primarul comunei Radovan, Ion Constantinescu, a suferit un accident cerebral. Activitatea sa a fost întreruptă, fireşte, iar el a fost înlocuit în exercitarea funcţiei de viceprimarul  Gheorghe Ţolea. Conform legii, după o perioadă de  zece luni în care starea sănătăţii sale nu s-a îmbunătăţit, Constantinescu şi-a depus demisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS