19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCosmin Popescu şi-a pierdut funcţia

Cosmin Popescu şi-a pierdut funcţia

Cosmin Popescu, secretar de stat pentru Resurse Minerale, Complexe Energetice şi Relaţia cu Sindicatele şi Patronatele, în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, a fost eliberat din funcţie de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a mai tras pe dreapta şi restul secretarilor de stat democraţi.

GORJ. Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, Cosmin Popescu, s-a întors la Târgu Jiu, pentru a-şi relua activitatea la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Secretarul executiv al filialei judeţene a PD Gorj a rămas fără funcţia de la MEC, în urma plecării din guvern a funcţionarilor PD. Decizia de eliberare din funcţie a lui Cosmin Popescu a fost luată în urmă cu două zile de premierul Tăriceanu, însă fostul secretar de stat încă nu şi-a făcut toate bagajele, mai având de îndeplinit câteva formalităţi, înainte de a preda postul: „Contractul meu de muncă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a fost suspendat pe perioada în care am îndeplinit funcţia de secretar de stat. Probabil că o să revin la postul de acolo. Oricum, decizia de eliberare din funcţie trebuie mai întâi publicată în Monitorul Oficial. Deocamdată, a trebuit să mai merg la minister pentru a rezolva ultimele probleme. Am avut mapa cu documente de săptămâna trecută şi alte probleme“, a declarat fostul secretar de stat Cosmin Popescu.

Tot director

Înainte de a fi trimis secretar de stat la Ministerul Economiei şi Comerţului (actualul Minister al Economiei şi Finanţelor), Cosmin Popescu a îndeplinit funcţia de director al Compartimentului Resurse Umane şi Legislaţie. Postul respectiv fusese ocupat în trecut de liderul PD Gorj Ionel Manţog, avansat director economic al SNLO. Atât Ionel Manţog, cât şi Cosmin Popescu sunt capii Organizaţiei Judeţene a PD şi ocupă două dintre posturile cheie din SNLO. Alături de aceştia poate fi aşezat şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan, democrat şi el. Posturile celor trei sunt vizate acum de liberalii gorjeni, care vor să controleze unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din Oltenia şi din ţară. De altfel, preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a acuzat în repetate rânduri „monopolizarea“ Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia de către democraţi, fiind foarte probabil ca fostul secretar de stat Cosmin Popescu să nu stea prea mult pe postul de director la Resurse Umane.

Cu dosar penal

Dacă neînţelegerile din sânul Alianţei PNL-PD l-au lăsat fără fotoliul de secretar de stat, Cosmin Popescu nu a scăpat şi de dosarul penal în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii anticorupţie au dispus recent trimiterea în judecată a lui Cosmin Popescu pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, precum şi a lui Ionel Manţog. Dosarul „Cosmin Popescu“ a fost conexat la dosarul „Ionel Manţog“, ancheta vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de liderul PD Gorj în ceea ce priveşte modul în care a fost construită vila sa de strămutat de lux, în cartierul Primăverii din Târgu Jiu.
Procurorii au ajuns la concluzia că secretarul de stat Cosmin Popescu ar fi făcut anumite demersuri, în calitatea sa de înalt funcţionar public, pentru a îngreuna cercetările în dosarul în care Manţog era anchetat pentru fapte de corupţie.

Cosmin Popescu, citat la Târgu Jiu

Dosarele în care sunt judecaţi foştii secretari de stat au fost trimise spre judecare la Tribunalul Sibiu, însă până în prezent avocaţii celor doi au reuşit să obţină mai multe amânări.
Recent, procurorii anticorupţie au solicitat strămutarea dosarului „Cosmin Popescu“ la Tribunalul Gorj. Fostul secretar de stat Popescu a precizat că a fost citat la instanţa din Târgu Jiu pentru 19 aprilie.
„În dosarul în care am fost trimis în judecată a fost declinată competenţa către Tribunalul Gorj. Eu am domiciliul în Gorj, se spune că este vorba de fapte petrecute în Gorj şi era normal să ajungă la Tribunalul Gorj. Am primit o citaţie pentru Târgu Jiu, pe 19 aprilie, şi o să mă prezint pentru a vedea despre ce este vorba“, a mai spus fostul secretar de stat Cosmin Popescu.

Maria Moţa, situaţie neclară

Altă membră a PD Gorj care ocupă o funcţie cu rang de secretar de stat este Maria Moţa, şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES). Maria Moţa şi-a dat, de asemenea, demisia din funcţie, ca toţi ceilalţi colegi ai săi democraţi, şi aşteaptă să fie înlocuită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS