10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFarmaciile eliberează medicamente pentru cancer

Farmaciile eliberează medicamente pentru cancer

VÂLCEA. Toate farmaciile din judeţul Vâlcea care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) le eliberează bolnavilor medicamente pentru diabet, transplant şi cancer. Începând cu luna aprilie, prin ordinul ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a stabilit ca tratamentul gratuit pentru o serie de programe şi boli care se elibera doar în farmaciile cu circuit închis ale spitalelor să se dea în toate farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Dacă la începutul lunii au fost probleme, Samoil Vâlcu, preşedintele Colegiului Judeţean a Farmaciştilor (CJF) Vâlcea, susţine că în prezent situaţia s-a reglementat.
„În farmacii avem acum medicamente pe toate programele naţionale, deşi la începutul lunii au fost probleme că s-a schimbat programul şi a fost haos din cauza softului. Situaţia s-a reglementat acum. Situaţia e bună în farmacii, că e după sărbători, iar adresabilitatea e mică“, a spus Samoil Vâlcu. Pentru eliberarea medicamentelor pe programele naţionale, farmaciile au primit de la CAS, luna aceasta, un milion de lei.
„Urmează să primim bani şi pentru tratamentul care a intrat, în aprilie, în farmacii: pe diabet, transplant şi oncologie, pentru că ni s-a impus un adaos comercial de 1%, cu care nu suntem de acord, şi deocamdată la nivel central mai au loc negocieri“, a precizat preşedintele CJF. Pentru că e vorba de programe speciale cu medicamente foarte scumpe şi cu un număr mic de pacienţi, farmaciile nu îşi permit să se aprovizioneze şi să îşi facă stocuri. Pacienţii care au nevoie de tratament foarte scump se adresează farmaciilor care comandă medicamentul, iar după 24 de ore, bolnavul intră în posesia tratamentului solicitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS