16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcursul Naţional „Mihai Eminescu“, la Râmnicu Vâlcea

Concursul Naţional „Mihai Eminescu“, la Râmnicu Vâlcea

VÂLCEA. În sala Filarmonicii „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea a avut loc ieri, la ora 11.00, festivitatea de deschidere a Concursului Naţional de Limba şi Literatura Română „Mihai Eminescu“.
La acest eveniment au fost prezente personalităţi sonore din literatura română: academician profesor universitar doctor Eugen Simion, preşedinte de onoare a concursului; profesorul universitar doctor Eugen Negrici, preşedinte executiv; profesorul doctor Mioriţa Got, inspector general de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC); profesoara Gabriela Ene, inspector general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea; profesorul Vasile Mustăţea, inspector perfecţionare, consiliere de formare continuă a adulţilor, din cadrul ISJ Vâlcea, şi profesoara Elena Nicolin, inspector de limba şi literatura română în cadrul ISJ Vâlcea. Au participat, de asemenea, oficialităţi vâlcene: Anuţa Handolescu, prefectul judeţului, Dumitru Buşe, preşedintele consiliului judeţean, şi Mircia Gutău, primarul Râmnicului. „În primul rând vreau să spun că mă bucur foarte mult că zilele acestea avem în oraşul nostru atâtea personalităţi. Mă bucur să văd că în această generaţie a calculatoarelor şi a televizoarelor mai există tineri care au aplicaţii şi către limba şi literatura română. Pe vremea mea, când nu existau atâtea noutăţi ca în ziua de azi, citeam mai mult, iar Harry Potter era Harap Alb. Am participat şi eu la trei olimpiade naţionale la limba şi literatura română, iar în anul 1977 am câştigat locul al treilea pe ţară. Şi acum, seara înainte de a adormi, citesc câteva pagini dintr-o carte, pentru că omul până moare tot are ceva de învăţat. Vă felicit că faceţi parte dintr-o generaţie care deschide o carte, într-o lume atât de agitată, şi doresc tuturor participanţilor succes“, a declarat Anuţa Handolescu, prefectul judeţului.

Trei olimpiade naţionale în Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău a declarat că este mândru să fie primar al Râmnicului, acum când în oraş se desfăşoară trei olimpiade naţionale. Şi academicianul profesor universitar doctor Eugen Simion a fost încântat de acest oraş, chiar dacă este pentru a doua oară în Vâlcea. „Am venit la Râmnicu Vâlcea pentru trei motive. Primul ar fi că îmi place foarte mult oraşul, pentru că este curat, în al doilea rând că îmi face plăcere să mă reîntâlnesc cu foşti studenţi ai mei şi cu colegii şi, nu în ultimul rând, vreau să văd cum se descurcă această generaţie. În ziua de azi, majoritatea tinerilor sunt preocupaţi de internet şi au uitat să mai citească o carte. Vorbeam înainte de a veni cu fostul meu student, Eugen Negrici, şi am ajuns la concluzia că literaturii nu îi merge bine nici în ţară şi nici peste hotare“, a afirmat Eugen Simion.

Spectacol prezentat de elevii vâlceni

Programul a continuat cu un spectacol artistic susţinut de elevii vâlceni. Acesta a fost deschis de Ioana Musteţea, de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“, care a luat premiul I la Concursul Naţional de Limba şi Literatura Română „Mihai Eminescu“ ediţiile 2005, 2006 şi premiul I la Concursul Internaţional de Limba şi Literatura Română ediţia 2006. Olimpica vâlceană a prezentat filmul „Drumul lutului“. Apoi, a urcat pe scenă Eliza Saimac, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, care a recitat poeziile „Pan“ de Lucian Blaga şi „Ispita“ de George Coşbuc. David Caliu, de la Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea, a încântat publicul cu vioara şi Cătălin Draghici cu pianul. Programul artistic s-a încheiat prin dans clasic, modern şi popular. Concursul propriu-zis începe astăzi, la ora 9.00, cu proba scrisă la Colegiul Naţional „Alexandru Lahoavari“ şi vor participa aproximativ 400 de elevi din toată ţara. Judeţul nostru va fi reprezentat de 46 de elevi din unităţile de învăţământ vâlcene, cei mai mulţi fiind de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahoavari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS