17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa un pas de linsaj

La un pas de linsaj

Mai multe familii de romi din localitatea doljeana Cosoveni au incercat ieri, in jurul orei 13.00, sa incendieze casa unui barbat, tot de etnie roma. Pentru aplanarea conflictului, la fata locului s-a deplasat un echipaj al DPIR si majoritatea politistilor din comunele invecinate cu Cosoveniul, dar si comisarul-sef Nicusor Badea, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, si comisarul Constantin Ion, seful Politiei Municipiului Craiova. Pâna la sosirea politistilor doljeni, un agent din cadrul Postului de Politie Cosoveni a fost bruscat de romi in timp ce incerca sa stinga conflictul.


Incident pornit din Franta


Reamintim ca doi romi – Radu Gaman si Laurentiu Mihai, ambii din Cosoveni – au murit pe 11, respectiv 18 martie, din cauza arsurilor grave, provocate de un incendiu violent izbucnit in noaptea de 10 spre 11 martie 2007, intr-un campus format din mai multe baraci ocupate in mare parte de români de etnie roma, pe strada Campra din orasul Saint-Denis (la nord-est de Paris). Danut Mihai, de 32 de ani, tot din Cosoveni, este singurul locatar in viata al baracii in care a izbucnit focul. Autoritatile franceze au stabilit ca focul a pornit de la baraca ocupata de cei trei doljeni, ei fiind si singurele victime, cu toate ca flacarile s-au intins la toate cele 24 de baraci. Conform site-ului canalului France 3, peste 100 de romi se aflau in campusul incendiat in noaptea de 10 spre 11 martie, insa acestia nu au putut interveni din simplul motiv ca in baraci nu existau surse de apa. Ei nu au putut decât sa se salveze, nu si sa-i scoata pe cei trei din rulota in flacari. Acest lucru a fost facut de pompierii francezi, insa prea târziu pentru doi dintre locatari. France 3 mai arata ca, potrivit unora dintre romi, este posibil ca focul sa fi izbucnit de la o lumânare, obiect aflat in dotarea tututor baracilor, campusul fiind neelectrificat.


Politist agresat de romi


Conform primelor cercetari ale politistilor doljeni, scandalul a pornit de la incidentul petrecut in Franta, rudele victimelor incercând sa isi faca singure dreptate. Romii exclud varianta incendiului provocat de o lumânare si cred ca focul a fost pus. De curând, un rom care a stat in campusul din Saint-Denis s-a intors in tara, iar familiile celor doua victime ale incendiului au incercat sa afle prin amenintari imprejurarile in care au murit cei doi. Romii sustin ca e ceva necurat la mijloc, mai ales ca acela care s-a intors din Franta a locuit chiar lânga baraca in care s-a produs incendiul si afirma ca nu stie nimic. „Familiile celor doi romi decedati in Franta s-au dus ieri la alt rom, care s-a intors de curând din aceasta tara, amenintând ca ii dau foc la casa daca nu spune ce s-a petrecut in noptea incendiului. Politistii au intervenit si nu s-a produs un conflict, insa un agent a fost bruscat“, a declarat comisarul-sef Nicusor Badea. Adjunctul sefului IPJ Dolj a mai spus ca politistul care a fost bruscat de romi a folosit spray-ul iritant-lacrimogen din dotare pentru a se apara. A fost sesizat Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova, care va continua cercetarile pentru comiterea infractiunii de ultraj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII