16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBomba ecologica de la Bucovat mba ecologica de la Bucovat

Bomba ecologica de la Bucovat mba ecologica de la Bucovat

Garda de Mediu l-a ars la buzunar pe consilierul local din Bucovat, Ion Fortan, despre a carui tabacarie GdS a publicat un material in care arata ca aceasta deverseaza in Jiu substante toxice.


In urma unui control efectuat de comisarii Garzii de Mediu, firma Fortan SRL si alta societate care functiona in spatiul inchiriat de Fortan au fost amendate cu 200 de milioane de lei vechi pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor.


Comisarii i-au pus in vedere patronului tabacariei sa decolmateze canalul prin care se scurg in Jiu apele reziduale rezultate in urma activitatilor industriale si sa strânga gunoaiele care zac la câtiva metri de malul Jiului, lânga statia de epurare dezafectata in care Fortan nu a investit nici un leu pâna acum.


„I-am pus in vedere sa se conformeze pâna pe 25 aprilie. In caz contrar, vom sista toate activitatile de acolo. Dupa spusele sale, tabacaria nu mai functioneaza din noiembrie anul trecut si i-am spus sa nu redeschida productia pâna nu isi ia autorizatie de mediu“, a declarat Manu Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj.


Nu numai Garda de Mediu l-a amendat pe consilierul Fortan pentru ca nu respecta legea. Anul trecut, Directia Apelor Jiu i-a aplicat acestuia o amenda de 750 de milioane de lei vechi pentru ca nu avea statie de epurare a apelor reziduale. In prezent, cele doua parti se judeca in instanta dupa ce firma consilierului a contestat amenda.


Fortan zice ca a lucrat ecologic


Autoritatile locale sunt alarmate de pericolul pe care il reprezinta tabacaria pentru vietile oamenilor din comuna.


Primarul din Bucovat, Constantin Vasile, a declarat in urma cu câteva saptamâni pentru GdS ca activitatea tabacariei pune in pericol vietile localnicilor.


„Tabacaria nu are statie de epurare de câtiva ani. Unde a fost statia a ramas o ruina. Apele nu se mai scurg in bazinele de decantare, ci pe o conducta ocolitoare se deverseaza direct in Jiu, aproape de urechea podului. Nenorocirea este ca in apropiere de conducta deversoare este un imas de ciment pe care stau pescarii“, declara primarul Vasile.


Contactat telefonic, Ion Fortan a precizat ca tabacaria nu mai functioneaza din noiembrie anul trecut si ca si atunci lucra la capacitate de doar 2 – 3%. Intrebat unde se scurgeau apele reziduale care contineau crom, in conditiile nefunctionarii statiei de epurare, Fortan a spus ca a folosit in procesul de productie chimicale ecologice. Cromul care s-a scurs in Jiu era, de fapt, nedetectabil, potrivit spuselor sale.


Fortan a mai spus ca in privinta amenzii primite se gândeste daca o va contesta si a precizat ca are in proiect realizarea unei statii de epurare cu cofinantare europeana.


Pentru a verifica veridicitatea spuselor lui Fortan, organele de control de mediu i-ar putea cere acestuia facturile de aprovizionare pentru activitatea de tabacarie de unde ar putea rezulta cât de ecologice erau substantele folosite de acesta.


Si asta ca masura de compensare pentru faptul ca ani buni nici una dintre institutiile responsabile nu a avut curiozitatea sa vada ce substante deverseaza tabacaria in râul Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS