14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa pentru o noapte, oferta primariei

Casa pentru o noapte, oferta primariei

Lipsa banilor este deja binecunoscutul motiv pentru care primaria din Banie nu e capabila sa asigure craiovenilor evacuati locuinte. Pentru a le inchide gura, administratia locala le ofera adaposturi de zi si de noapte si maximum 20 de apartamente.


Mult cautatele adaposturi de zi si de noapte din strainatate vor fi un vis devenit realitate si pentru sutele de craioveni fara un acoperis deasupra capului. Daca, pâna in prezent, oamenii saraci adoptau la unison aceeasi strategie – de a plânge pe la usile edililor Baniei, sperând ca macar din mila mai-marii urbei sa le repartizeze o locuinta -, situatia se va schimba radical. Initiativa alesilor locali copiaza strategia care a fost aplicata cu succes in mai multe tari din UE, de a oferi celor ramasi pe drumuri un loc unde sa se adaposteasca. „Isi vor gasi un loc caldut in aceste adaposturi oamenii care nu au unde locui. Nu ii tinem permanent acolo, ci doar o perioada, timp in care vor fi consiliati pentru a-si gasi o slujba si apoi o casa cu chirie“, a declarat Antonie Solomon.


Alesii urbei anticipeaza ca ideea va avea priza la craiovenii nevoiti sa doarma pe strazi, dar si la cei evacuati din fostele case nationalizate. De un adapost gratuit unde sa se refugieze de frig, ploaie sau soare vor dori sa profite si cei care au venituri foarte mici si isi dau aproape toti banii pe chirie. Edilul-sef Antonie Solomon a subliniat totusi ca aceasta este solutia ideala pentru viitor, din moment ce bugetul local nu poate acoperi cumpararea a sute de locuinte de pe piata imobiliara.


Evacuatii nu au habar ca sunt protejati de lege


Desi legislatia in vigoare obliga autoritatile locale sa nu lase pe drumuri persoanele care au fost evacuate, Consiliul Local (CL) Craiova nu s-a conformat pâna in prezent. Ultimul act normativ adoptat in acest sens este chiar Ordonanta de Urgenta nr. 68/2006. Sute de familii, care ar fi trebuit protejate, dupa ce s-au vazut aruncate in strada de proprietarii fostelor case nationalizate, au fost date uitarii si de municipalitate.


Abandonati, multi dintre ei, cu copii mici, nu au alta optiune decât sa isi inchirieze o locuinta la preturi prea mari pentru veniturile lor si sa traiasca in mizerie sau, pentru cei mai norocosi, sa apeleze la bunavointa rudelor, cel putin pentru o perioada.


Cei mai multi n-au nici macar habar ca administratia locala este obligata sa le puna la dispozitie locuinte atunci când au fost evacuati si de aceea nu au depus cereri in acest sens. In schimb, zeci de familii care stiau ca vor avea aceasta soarta si-au depus dosare pentru locuinte ANL, numarându-se printre cei care se afla pe listele de asteptare. „M-au dat afara din casa unde stateam cu chirie, acum vreun an. M-am tot dus pe la primarie sa imi dea si mie o casa, dar mi-au zis ca nu au de unde, ca n-au bani. N-am avut ce face si am venit la sora mea, care sta tot cu chirie, dar la blocurile primariei din Valea Rosie“, a povestit luni Marin Ghenea, evacuat.


Precizam ca in prezent, potrivit functionarilor publici, primaria nu detine nici macar o camera libera care sa le poata fi pusa la dispozitie persoanelor evacuate. Ultimele repartizari au fost facute in blocurile municipalitatii din cartierul craiovean Valea Rosie.


20 de apartamente, ultima oferta a primariei


Situatia e cunoscuta de ani buni de reprezentantii primariei si, chiar daca pâna acum au fost gasite solutii doar teoretic, alesii promit ca vor incepe sa miste ceva la acest capitol. In prima faza, executivul municipalitatii va propune CL sa achizitioneze cel mult 20 de apartamente la care sa aiba acces persoanele aflate in cele mai grave situatii. Este vorba de doua milioane de lei, bani care ar trebui alocati in acest scop la urmatoarea rectificare bugetara. Usor de zis, greu de facut, sustin chiar edilii, care nu stiu cum vor reactiona restul craiovenilor ce nu se vor numara printre cei 20 de norocosi. „Mai multi bani nu avem de unde sa facem rost. Bugetul e mic si nu ne permitem mai mult decât daca am taia resursele de la alte capitole, care si asa nu au bugetul ideal. Nici investitori nu gasim sa sponsorizeze cumpararea de apartamente pentru craioveni“, a adaugat primarul Baniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS