17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIubirea crestina in viata de cuplu

Iubirea crestina in viata de cuplu

„Si cum l-astept, sunt de o vecie intreaga, anume lui sortita,/ Ci vino dar, de taine ma dezleaga,/Drum de vis, cer rotitor deasupra-mi s-a deschis!“. Aceste versuri minunate de iubire si asteptare pot fi atribuite oricarui mare poet al lumii. Fac parte insa dintr-un poem care se gaseste in Biblie. Se numeste Cântarea Cântarilor.


Cu toate ca majoritatea românilor sunt crestini, putini privesc iubirea din perspectiva credintei, a religiei in care am fost crescuti. Exista, din fericire, si familii ce pot fi definite ca fiind crestine in adevaratul sens al cuvântului, ca pastratoare ale traditiilor. La cuplurile trecute de prima tinerete, aceste obiceiuri devin mai pregnante si sunt respectate. De aceea, familiile tinere au nevoie sa fie calauzite pe drumul lor in viata de parintii spirituali, nasii.


Rolul spiritual al nasilor in viata proaspatului cuplu este de a-l ajuta sa pastreze vie iubirea, nu numai prin sfaturi, ci si prin propriul exemplu. Atunci când iubirea crestina este perceputa de tinerele cupluri ca fiind una plina de restrictii, iar viata de cuplu – plina de interdictii si extrem de plictisitoare, este momentul ca nasii sa ajute tinerii sa descopere frumusetea si unicitatea pe care o poti gasi intr-o relatie monogama, la care fiecare dintre cei doi au consimtit de bunavoie si nesiliti de nimeni, fiind legati prin Sfânta taina a cununiei.


„Casatoria este experienta unei lupte duhovnicesti in doi“


Cuplul spiritual unit in fata lui Dumnezeu are propria sa menire si asta este o cale de evolutie spirituala, asemenea celei monahale. Cununia are legile ei proprii, care respecta poruncile divine. „Casatoria este experienta unei lupte duhovnicesti in doi“. Imaginati-va ca exista sansa ca, atunci când cazi, sa nu fii singur, sa razbesti mai usor in toate.


Prin cununie, fiecare dintre cei doi capata darul unitatii nu numai trupesti, ci si duhovnicesti. Cei doi devin unul, trup si suflet, apare armonia intru Hristos. Armonia intru Hristos nu trece niciodata, este inalterabila si prin rugaciune devine din ce in ce mai puternica. Iisus spune: „Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor“. Cele mai puternice arme ale credintei sunt rugaciunea si postul. Imaginati-va puterea rugaciunii in aceste zile de post, atunci când este facuta din tot sufletul, de intreaga familie. Stiu ca multi dintre noi ne-am rugat singuri de multe ori. A te ruga insa in cuplu, in unitatea fundamentala creata astfel, este o experienta spirituala care inalta sufletele, intareste legatura cuplului si aduce in familie intelepciunea lui Dumnezeu.


In viata cotidiana, cu grijile, lipsurile si problemele de tot felul, uitam de solutiile de aplanare a conflictelor, cedând furiei. Intelepciunea crestina ne propune un model care se bazeaza pe iubire: „Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri“ si „Cel ce este fara de pacate sa arunce primul piatra“, sunt legi ce ne indeamna la iertare, impacare si toleranta. Cum poti iubi daca nu poti ierta? A ierta, a-i oferi celuilalt linistea si pacea seara, inainte de culcare, este cu adevarat un act de iubire crestina. Atât de pretioasa, atât de pretuita de celalalt, care onoreaza si inalta cuplul.


„Iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit Eu“


„Iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit Eu“ este noua porunca adusa de Iisus. Si este, cu siguranta, mult mai usor sa pretinzi sau chiar sa-l iubesti cu adevarat pe Dumnezeu decât sa il iubesti pe sot sau pe sotie atunci când te enerveaza. Exercitiul de iubire, proba cea mai grea pentru a testa propria capacitate de a iubi, este de a pastra iubirea si atunci când partenerul este mai putin generos cu noi. Am auzit rugaciunea unui cuplu care il lua pe Dumnezeu martor la ceea ce se intâmpla in viata lui, incercând sa evite judecatile si subiectivitatea. Ei se rugau in felul urmator: „Doamne, este posibil ca eu sa gresesc, insa, Te rog, fa ca ea (el) sa traiasca o experienta asemanatoare, in care sa regaseasca starile mele, pe care le simt atunci când are acest comportament fata de mine. Fa sa simta ce simt eu, ca sa ma poata intelege si da-i intelepciunea si iubirea pentru ca sa poata vedea clar lumina!“.


Merita sa acordam in aceste zile atât de importante pentru crestinatate câteva clipe meditând la iubire, la puterea de a ierta si la forta colosala a postului si a rugaciunii in cuplu. Harurile primite facând toate aceste lucruri vor intrece orice imaginatie. Este momentul perfect pentru a aduce in casa si viata dumneavoastra lumina, liniste, fericire si implinire!


Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS