17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestitie in bataie de joc la Marica

Investitie in bataie de joc la Marica

Craiovenii au investit cu mâna functionarului public milioane de lei – zeci de miliarde de lei vechi – in sursa de alimentare cu apa Marica Sud, lasata intre timp prada hotilor, care au furat tot ce se putea, si nisipului, care a colmatat puturile de captare.


Functionarii publici craioveni au scos in 2000 din capitolul investitii sursa de alimentare Marica Sud, dar nu inainte de a plati 1,6 miliarde de lei vechi, din banii contribuabilului, pentru lucrari efectuate la obiectiv in 1998 si fara sa tina cont de cheltuirea altor 3 miliarde de lei vechi din bugetul Consiliului Judetean Dolj, in patrimoniul caruia se aflase sursa pâna in 1999. Tinând cont de devalorizarea leului intre anii 1998 si 2006, rezulta ca angajatii municipalitatii au ingropat la Marica fara remuscari milioane de lei (zeci de miliarde de lei vechi), alte câteva milioane fiind necesare acum in eventualitatea resuscitarii puturilor si a statiei de pompare a apei catre Craiova, devalizate de hoti si inecate de nisip. Transmiterea fara plata a „obiectivului de investitii“ Marica Sud din patrimoniul Consiliului Judetean Dolj in curtea Primariei Craiova s-a facut prin Hotarârea nr. 63 din 1998 a Consiliului Local Municipal Craiova, dupa ce, un an inainte, prin Hotarârea nr. 32, administratia Baniei preluase, la capitolul lucrari de „gospodarie comunala“ destinate Craiovei, de la Sectorul Servicii Publice al Consiliului Judetean Dolj, sistemele de alimentare cu apa Marica I, II si Marica Nord. Dupa legalizarea Hotarârii nr. 63, oamenii Primariei Craiova, in frunte cu directorul economic Nicolae Pascu si cu directorul de atunci al Directiei Urbanism, Cristian Burada, au semnat procesele-verbale de predare-primire, devizul de lucrari pe care municipalitatea se angaja sa le achite si actele care stabileau valoarea totala a investitiei la data transferului. Constantin Dascalu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Dolj, sustine ca toata documentatia a fost intocmita ca la carte la data predarii.


„Toate aceste bunuri au fost preluate legal, in 1999, de Consiliul Local Craiova, inclusiv in baza unei hotarâri a Consiliului Judetean Dolj. A fost evaluat ultimul surub si dat pe semnatura. De fapt, pe 17 semnaturi – atâtia membri au facut parte din comisia de predare-primire“, a spus Constantin Dascalu. A fost semnat apoi un ordin de plata pentru valoarea lucrarilor neplatite – 1,6 miliarde de lei, tot in 1999, dupa care s-a asternut uitarea si s-a ales praful.


Amnezie in primarie


Primaria Craiova nici nu stie in prezent daca este sau nu proprietarul sursei de alimentare Marica Sud. Primarul Antonie Solomon a declarat ca nu cunoaste soarta acestei investitii. „Nu stiu ce s-a intâmplat, discutati la Regia Autonoma Apa Craiova sau la Patrimoniu“, a spus Solomon. Directorul general al Regiei Autonome Apa Craiova, Constantin Stamatoiu, a refuzat orice comentariu, dar ne-a pus la dispozitie o lista de patrimoniu a unitatii, din care fac parte Marica I, II si Marica Nord, dar in care Marica Sud nu se regaseste. Directorul Directiei patrimoniu a Primariei Craiova, Ovidiu Vanghelie, a promis ca se va interesa, iar directorul economic, Nicolae Pascu, si sefa Serviciului investitii, Sabina Dumitru, nu au raspuns la telefoane. Autorii risipei bugetare par astfel scapati, dupa ce au fost deja spalati de controalele Camerei de Conturi Dolj, care nu au scos la iveala vreo ilegalitate comisa in Primaria Craiova in dreptul investitiilor de la Marica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU