Acasă Local Guvernul fostului premier al Aliantei D.A.

Guvernul fostului premier al Aliantei D.A.

-

Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis ieri parlamentului lista Cabinetului restructurat format doar din PNL si UDMR. Noua schema guvernamentala pastreaza numarul de portofolii, 15, dar reduce numarul ministrilor delegati si al vicepremierilor. Cele doua partide propuse sa formeze guvernul detin doar 22% din mandatele din parlament.


Pe lista lui Tariceanu figureaza nume controversate, cum ar fi Teodor Melescanu la Ministerul Apararii, Ludovic Orban la Transporturi sau Traian Remes la Agricultura. Printre noutatile cabinetului se numara comasarea Ministerului Economiei cu Ministerul Finantelor intr-unul singur, condus de Varujan Vosganian, aparitia unui minister al IMM-urilor, Comertului si Turismului, condus de liberalul Ovidiu Silaghi, si desfiintarea Ministerului Integrarii Europene. Ceilalti ministri propusi de Tariceanu sunt Adrian Cioroianu la Ministerul de Externe, Tudor Chiuariu la Ministerul Justitiei, Cristian David la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Cristian Adomnitei la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Paul Pacuraru la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Eugen Nicolaescu la Ministerul Sanatatii Publice, Laszlo Borbely la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Attila Korodi la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Adrian Iorgulescu la Ministerul Culturii si Cultelor si Zsolt Nagy la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Mihai Voicu a fost propus ministru delegat pentru relatia cu parlamentul, iar Marko Bela ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamântului si integrarii europene. Practic, doar patru ministri ar urma sa-si pastreze fotoliile din vechiul guvern, trei liberali, Voicu, Iorgulescu, Nicolaescu, si un udemerist, Nagy. In schimb, liberalii Sebastian Vladescu, actual ministru de finante, si Dan Motreanu, ministru la agricultura, au ramas fara functii. Printre cei lasati pe dinafara se regasesc nume grele din PNL, cum ar fi Crin Antonescu, Norica Nicolai sau Radu Stroe, desi numele lor au fost des vehiculate in presa ca posibili ministri in noul guvern.


Nemultumiri in PNL


Lista cu ministri a premierului a fost contestata chiar din interiorul partidului. Potrivit NewsIn, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, nominalizat pentru Ministerul Transporturilor, a votat impotriva noului cabinet restructurat, in timp ce vicepresedintele Crin Antonescu a refuzat sa participe la sedinta Biroului Politic, pentru a nu gira in nici un fel noul cabinet. Orban i-ar fi transmis premierului ca formula pe care a gasit-o nu este cea mai buna si ca multi dintre cei nominalizati nu au venit cu nici un fel de proiect concret. Printre cei vizati a fost Traian Remes. Mai mult, Orban i-a mai spus lui Tariceanu ca PNL va fi judecat in urmatorii 20 de ani in functie de prestatia noului cabinet, care va trebui sa guverneze cu sustinerea PSD. Ulterior, Orban a negat ca a votat impotriva noului guvern. Nu numai Orban s-a declarat nemultumit de noua schema guvernamentala propusa de Tariceanu. Varujan Vosganian s-a aratat sceptic cu privire la comasarea Ministerelor Economiei si Finantelor, spunând ca s-a mai facut o data si ca nu a avut succes. Conform noii structuri, Ministerul Economiei si comertului nu se va mai ocupa de Comert, ci de politicile industriale si energetice, urmând ca Finantele sa aiba ponderea importanta in minister.


Tariceanu, premier impostor


Ca raspuns la lista cu membrii noului guvern, democratii i-au cerut ieri premierului sa demisioneze. Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca nu va sustine noul guvern. „PD nu va vota guvernul propus de PNL pentru ca este un guvern ilegitim cu un premier impostor“, a sustinut Emil Boc. Presedintele PD a precizat ca actualul premier a fost ales din partea Aliantei, si nu din partea PNL. Prin urmare, atâta vreme cât nu mai exista aceasta Alianta, premierul nu mai este unul legitim, a sustinut Emil Boc, care a anuntat ca va cere in instanta ruperea acordului Aliantei D.A. De asemenea, PC si PRM au anuntat ca nu vor vota in parlament noul guvern. In schimb, PSD a declarat ca va sprijini in parlament investirea noului guvern. „Vom vota strict pentru restructurarea guvernului si eliminarea Partidului Democrat“, a spus Mircea Geoana, sustinând ca „PSD va continua sa ramâna in opozitie si isi va promova in parlament programul“. „Nu vrem sa fim asociati cu o formatiune de dreapta“, a completat liderul PSD.


Replica presedintelui Basescu


Seful statului a precizat intr-un comunicat de presa ca noul guvern propus de premierul Tariceanu nu respecta vointa electoratului si ca, daca va fi investit in parlament, exista riscul unei rupturi intre parlament si societate. „La 1 aprilie 2007, fostul prim-ministru al Aliantei «Dreptate si Adevar» a luat decizia unilaterala de a scoate din executiv ministrii Partidului Democrat. Prin aceasta masura, componenta politica a executivului a fost radical modificata, astfel incât legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului, asa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004“, a spus presedintele Basescu. Seful statului a adaugat ca partidele care vor forma guvernul detin doar o cincime din mandatele din Parlamentul României. „Guvernul care va fi propus spre investitura este compus din PNL si UDMR, doua formatiuni care detin, in actuala configuratie a Parlamentului României, numai 22% din numarul total de mandate. In lipsa oricarei consultari a vointei populare, nu se poate demonstra ca majoritatea electoratului doreste ca tara sa fie condusa in formula PNL-UDMR. In actualul context, apreciez ca buna functionare a sistemului democratic poate fi asigurata fie prin asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin intoarcerea cât mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor români“, se mai arata in comunicatul presedintelui tarii.


Ministri propusi de Tariceanu


Calin Popescu-Tariceanu, Prim-Ministru


Bela Marko, Ministru de Stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamântului si integrarii europene


Adrian Cioroianu, Ministrul Afacerilor Externe


Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor


Tudor Chiuariu, Ministrul Justitiei


Cristian David, Ministrul Internelor si Reformei Administrative


Teodor Melescanu, Ministrul Apararii


Ludovic Orban, Ministrul Transporturilor


Cristian Adomnitei, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului


Paul Pacuraru, Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse


Ovidiu Silaghi, Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale


Decebal Traian Remes, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale


Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii Publice


Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor


Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile


Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii si Cultelor


Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei


Mihai Voicu, Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul

ȘTIRI VIDEO GdS

3 COMENTARII

Amical / Universitatea II Craiova întâlneşte Astra II la Ploieşti

Universitatea II Craiova susţine miercuri cel de-al şaselea joc de verificare din această iarnă. Acesta este totodată ultimul test înaintea reluării campionatului...