14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu le-a cerut tinerilor magistrati sa faca dreptate

Basescu le-a cerut tinerilor magistrati sa faca dreptate

Presedintele CSM, Anton Pandrea, cel al ICCJ, Nicolae Popa, si procurorul general, Laura Kovesi, le-au cerut vineri magistratilor proaspat numiti in functie de Traian Basescu sa aplice legea si sa nu se lase intimidati, un mesaj similar venind si din partea presedintelui.


Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, le-a spus celor 109 procurori si judecatori proaspat numiti in functie prin decretul semnat de presedintele României ca oamenii trebuie sa-si gaseasca dreptatea in tribunale si Parchete si ca magistratii trebuie sa faca din viata lor „o splendida lectie de adevar“. „Aveti nevoie de imbarbatare, de incredere in dumneavoastra inainte de toate si in lege in mod deosebit“, le-a spus Popa magistratilor primiti ieri la Cotroceni de presedintele Basescu.


La rândul sau, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, le-a cerut acestora sa-si indeplineasca atributiile conform legii si ca legea e singura care ii apara si pe ei. „Va cer sa va indepliniti activitatea, asa cum prevede legea, cu pasiune, nu cu patima“, a declarat Kovesi. Aceasta a mai spus ca magistratii nu trebuie sa uite ca legea le creeaza si obligatii, si responsabilitati, nu numai drepturi.


„Aplicati legea si veti fi aparati“


Si presedintele CSM, Anton Pandrea, a avut un mesaj similar, el transmitându-le tinerilor magistrati ca trebuie sa faca dreptate si sa trateze cetatenii in mod egal, indiferent de pozitia lor sociala. „Aplicati legea si veti fi aparati“, a spus presedintele CSM, care a adaugat ca atunci când judeca o cauza magistratii trebuie sa tina cont ca nu au in fata „doar simple acte“.


Presedintele Traian Basescu le-a cerut magistratilor sa aiba puterea de a lua decizii in mod rapid, transmitându-le ca nimeni in afara de CSM nu le va analiza activitatea si ca responsabilitatea care le revine e sa reformeze justitia.


„Mi-as dori sa intelegeti ca, dupa patru ani petrecuti in facultate, un an petrecut la Institutul National de Magistratura, cel mai rau lucru e indecizia“, a spus seful statului. Acesta a adaugat ca actul de justitie este afectat de indecizii, de amânari ale proceselor pâna la prescrierea termenelor. Traian Basescu a tinut sa precizeze ca aceste indemnuri ale sale nu trebuie interpretate drept critici sau amestec in justitie, ci ca o observare a starii din sistem. „Voi observa justitia ca pâna acum, pentru ca este un drept pe care il am“, a mentionat presedintele.


Traian Basescu a incercat sa le inoculeze noilor magistrati increderea in CSM. Presedintele a dat garantii ca aceasta institutie va fi singura care le va analiza activitatea si a laudat faptul ca ea a sarit intodeanua in apararea magistratilor „atacati, jigniti sau nedreptatiti“. „Nimeni nu va poate face rau pentru ca ati aplicat legea. Nici o alta institutie in afara de CSM nu poate sa va aprecieze activitatea corect. CSM e un partener al dumneavoastra si singurul pe care ati putea sa-l aveti“, a mai declarat presedintele. „In aceste conditii, ar fi nejustificat sa nu puneti umarul la cresterea performantelor din justitie“, a mai indemnat Traian Basescu. In incheiere, le-a multumit magistratilor si le-a cerut sa faca dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS