29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratia locala, intre nevoi si responsabilitati

Administratia locala, intre nevoi si responsabilitati

Primaria Craiova a fost gazda Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din România. 57 dintre cei 106 membri ai asociatiei s-au intâlnit ieri la Craiova, pentru a discuta problemele reale cu care se confrunta orasele municipii. In premiera, la lucrarile adunarii au fost prezenti cinci ministri democrati ai guvernului Tariceanu.


Sala mare a Primariei Craiova a gazduit ieri Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din România, organism infiintat in urma cu 17 ani cu scopul de a sprijini si reprezenta interesele autoritatilor administratiei publice locale. Primarii si-au exprimat nemultumirea fata de Legea achizitiilor publice pe care au declarat-o stufoasa si greoaie si fata de Autoritatea Nationala de Retrocedare unde s-au trimis toate dosarele pentru care nu s-au gasit posibilitati de retrocedare in natura si care, din nu se stie ce motive, nu rezolva dosarele aflate in prezent in gestiunea ei. Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului, a adus in discutia adunarii situatia nedreapta iscata de actualul guvern care i-ar fi atribuit printului Duda 720 de milioane de lei pe luna pentru servicii pe care altii le fac cu mult mai putini bani. „Va rog sa studiati HG nr. 33 din 17 ianuarie 2007 si o sa vedeti ce nu credeti. Guvernul a alocat suma de 720 de milioane de lei pe luna reprezentantului special al guvernului pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila, care este printul Duda. Eu stiu ca in tara asta sunt oameni care fac mult mai mult decât printul si pentru mult mai putini bani. Cum este posibil sa se intâmple asa?“, a spus primarul Pitestiului.


Salarii mai mari si oameni mai pregatiti


Primarul Cristian Anghel de la Baia Mare, aflat la al patrulea mandat, a tinut sa aprecieze intâlnirea de la Craiova care a adus un plus de dinamism organizatiei, in sensul ca in biroul executiv s-au stabilit lucruri clare pentru viitorul administratiei locale. „Am discutat probleme legate de legislatia in vigoare dupa care se conduc administratiile locale, am discutat despre legea functionarului public, despre pregatirea lor, despre salarizare, inclusiv a primarului. Ca sa dau un exemplu, eu, ca primar, in anul 2005 am avut al optulea venit ca marime din primarie, pentru ca alti colegi au tot felul de sporuri din comisiile la care participa. Am mai stabilit ca din doua in doua luni sa avem sedintele biroului la Bucuresti, in prezenta sefilor celor doua Camere, pentru a lua si Domniile lor contact cu realitatea din teritoriu“, a spus edilul-sef din Baia Mare. Primarul Antonie Solomon, gazda intâlnirii celor 57 de primari prezenti la Craiova, a adus in discutie disputele politice de la centru care se repercuteaza si in teritoriu. „Noi, primarii, suntem soldati de linia intâi, care dam piept cu electoratul in fiecare zi. Sefii nostri de la partide sunt mai in spate, la stabilitul listelor. Este pacat ca disputele de la centru au inceput sa se repercuteze si in teritoriu pentru ca noi, primarii, am fost alesi prin vot direct si suntem mai putin tusati politic. Asociatia formata de noi reprezinta o voce puternica de care va trebui sa se tina seama. De acum inainte asociatia va trebui sa initieze chiar si proiecte de legi in interesul comunitatilor pe care le conduce si reprezinta“, a declarat Antonie Solomon.


Ministrii democrati au coborât in popor


Cei cinci ministri portocalii, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Gheorghe Barbu, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, precum si câtiva secretari de stat de la alte ministere prezenti la lucrarile adunarii la invitatia primarului Craiovei au incercat sa impulsioneze reprezentantii autoritatilor locale pentru a crea departamente puternice care sa acceseze fonduri europene. Prezenta celor cinci ministri la Craiova i-a uimit pe multi primari, care nu i-au mai vazut laolalta decât in sedintele guvernului Tariceanu.


„Sper ca prezenta domnilor ministri la adunarea noastra sa nu fie semnalul fricii ca se prabuseste guvernul si nu mai apuca sa spuna ce au de facut pâna la expirarea mandatului. Personal, m-am bucurat de prezenta lor pentru ca au putut auzi ce efecte au in teritoriu legile pe care le promoveaza in guvern si doar asa poate vor avea mai multa grija când voteaza“, a conchis primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc.


Desi Adunarea Nationala a Municipiilor este o organizatie apolitica, presedintele sau, primarul Adriean Videanu, a parasit in graba adunarea inainte de terminarea lucrarilor, indreptându-se spre Bucuresti, unde, impreuna cu alti lideri ai Partidului Democrat, urma sa renegocieze cu partenerii de alianta, ramânerea la guvernare sau intrarea in opozitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS