Suplimentarea posturilor de medici specialisti in pneumoftiziologie a adus judetul Dolj pe locul I in tara la numarul cazurilor de tuberculoza.
In judetul Dolj, numarul cazurilor de tuberculoza a crescut ingrijorator in ultimii ani. In 2006 incidenta a fost de 159 de cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce l-a plasat pe locul I in România.
In mod surprinzator, aceasta situatie a fost cauzata nu de o explozie a imbolnavirilor, ci de o mai mare eficienta in depistarea lor. Medicii specialisti pneumologi sustin ca pâna in 2005 foarte multe cazuri de tuberculoza ramâneau nedepistate, din cauza ca nu exista suficient personal medical calificat. „Pâna in 2005 – 2006 nu existau medici pneumologi la dispensarele din Bechet, Bailesti si Segarcea. In aceste localitati, dupa angajarea de medici specialisti pneumologi au fost depistate multe cazuri de tuberculoza“, a sustinut dr. Cornel Miu, coordonatorul Programului de Tuberculoza in judetul Dolj si medic pneumolog la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova.
Inundatiile, vinovate de tuberculoza
Pe de alta parte, medicii sustin ca numarul foarte mare de cazuri de imbolnavire a fost determinat de lipsa de educatie sanitara a populatiei. Pacientii renunta foarte usor la tratament inainte de vindecare fara sa realizeze consecintele: „Oamenii nu stiu cum se transmite tuberculoza, cum sa se fereasca si, mai ales, nu stiu ca doar tratamentul indelungat pe o perioada de sase – opt luni poate asigura vindecarea. De obicei, o persoana cu tuberculoza pulmonara dupa doua luni de tratament se simte foarte bine si considera ca nu mai este cazul sa-l continue. Problema este ca dupa oprirea tratamentului simptomele reapar, de regula dupa sase – opt luni, iar bolnavul poate ajunge sa expectoreze sânge si revine in spital. Suntem obligati atunci sa reluam tratamentul cu mult mai multe medicamente si pentru o perioada mai lunga“.
Nu in ultimul rând, inundatiile din sudul judetului Dolj sunt considerate raspunzatoare de numarul mare de cazuri de tuberculoza. In 2006, populatia dislocata din Rast, Macesu de Jos si Cârna a fost obligata sa traiasca in grupuri aglomerate, in conditii precare, pe o perioada indelungata, de patru – cinci luni.
Strategii neclare
In ciuda acestei situatii care plaseaza Doljul pe locul I in tara, iar România pe locul I in Europa la tuberculoza, tara noastra nu are o strategie coerenta pentru redresarea situatiei. De câtiva ani, in România a fost implementat un program al Organizatiei Mondiale a Sanatatii care isi propune sa realizeze un control al tuberculozei. Practic, persoanele bolnave sunt obligate sa-si ia tratamentul (care este absolut gratuit) sub directa supraveghere a personalului medical. In Europa de Vest a mers, in România, nu, pentru ca bolnavii sunt foarte greu de convins sa vina la medic ca sa-si ia tratamentul.
De aceea, Crucea Rosie le acorda tuturor bolnavilor de tuberculoza aflati in tratament tichete de masa in valoare de 600.000 de lei pe luna. Cei care nu vin la tratament nu primesc tichete. Dr. Cornel Miu sustine ca acordarea acestora a facut ca numarul celor care abandoneaza tratamentul sa se reduca drastic, insa aceasta „stimulare“ cu bonuri de masa nu va dura la nesfârsit: „Este posibil sa mai primeasca tichete de masa doua – trei luni de acum incolo, dupa care se vor repeta situatiile dinainte, când aveam bolnavi de la Mofleni, de exemplu, care nu veneau la tratament pentru ca, spuneau ei, sunt foarte saraci si nu au bani sa-si ia bilet de autobuz ca sa ajunga la cabinet“. Solutia ar putea-o oferi serviciile sociale din cadrul primariilor, care ar putea prelua distribuirea tichetelor de masa.