Luna de luna, cele peste doua mii de cadre didactice navetiste doljene asteapta cu sufletul la gura decontarea cheltuielilor de transport. De cele mai multe ori, asteptarea este in zadar pentru ca banii ii primesc dupa câteva luni, iar luna urmatoare trebuie sa dea bani pe naveta din salariul lor de câteva milioane.
Primarii doljeni ii lasa la fiecare inceput de an cu ochii in soare pe dascalii navetisti carora nu le achita cheltuielile pe transport. Cele 2.500 de cadre didactice care locuiesc in oras, dar predau in scolile din mediul rural se tem la fiecare sfârsit de luna ca banii de transport nedecontati de consiliile locale le vor face gauri in bugetul de dascal de câteva milioane.
„Daca acum câtiva ani trebuia ca sindicatele sa recurga la amenintari cu actiuni in justitie pentru ca profesorii sa isi primeasca banii de transport, acum primariile si consiliile locale au inteles ca trebuie sa deconteze naveta celor care fac zilnic zeci de kilometri ca sa ii invete pe copii. Sunt insa cazuri unde sunt intârzieri pentru ca nu si-au alcatuit corect bugetele si nu au cuprins si cheltuielile de transport ale dascalilor navetisti. Avem intârzieri in comunele Murgasi, Daneti si Urzicuta, unde primarul nu vrea sa deconteze decât naveta pe tren si nu si cea pe autobuz“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“ Dolj.
Profesorul navetist poate circula cu orice mijloc de transport doreste, consiliul local asigurându-i contravaloarea unui abonament de tren sau autobuz acolo unde nu exista transport feroviar. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1954/2005 prevede ca sunt incluse ca alocatii de transport la si de la locul de munca cheltuielile aferente contravalorii a 7,5 litri de benzina in situatii in care transportul se face cu autoturismul personal sau contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport in comun.
Singur impotriva sistemului
In timp ce cadrelor didactice de la oras care predau in mediul rural li se deconteaza transportul, acestea putând primi din partea consiliilor locale si o bucata de pamânt pe care sa isi construiasca o locuinta, pentru dascalii care locuiesc in comunele si satele doljene, dar care lucreaza in scolile din oras, statul nu ofera nici o facilitate. In Dolj exista un singur astfel de caz in fata carora autoritatile ridica neputincioase din umeri. Profesorul care locuieste in comuna Dranic si lucreaza la Grupul Scolar Transporturi Auto din Craiova cheltuieste aproape jumatate din salariu pe naveta. „Mi s-a spus ca ar trebui sa predau la mine in comuna, dar, daca am post in Craiova, nu am ce face. Jumatate din salariu il dau pe naveta, dar e mai bine decât sa fiu somer si nu mi se pare normal ca eu sa nu primesc bani pe naveta, in timp ce colegilor mei care sunt din Craiova si predau la tara sa li deconteze naveta“, a spus profesorul.
Naveta pe cont propriu de la oras la oras
Pentru ca nu exista cadru legal, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu are cum sa le deconteze transportul.
„Atâta timp cât nu exista cadru legal, nu avem cum sa le rezolvam problema acestor oameni. Se incearca aducerea cadrelor didactice de la oras la tara si de aceea exista aceste facilitati prin care li se deconteaza transportul. Cadrele didactice care au domiciliul in mediul rural ar trebui sa predea in localitatile unde locuiesc“, a explicat Cerasela Cremene, purtator de cuvânt al ISJ Dolj. In situatia profesorului din Dranic mai sunt si câteva zeci de cadre didactice care locuiesc intr-un oras din Dolj si predau in alt oras si pentru care art. 104 din Legea nr. 128/1997, modificata de Legea nr. 349/2004, nu prevede decontarea cheltuielilor de transport.
„Vom propune Ministerului Educatiei si Cercetarii ca noul statut al personalului didactic sa reglementeze aceasta situatie pentru ca nu este normal sa fie asemenea discriminari intre cadrele didactice“, a mentionat Lungulescu.