17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrecipitatii abundente in Vâlcea

Precipitatii abundente in Vâlcea

Apele râului Topologu au rupt digul de protectie, pe o lungime de 40 de metri, pe raza localitatii Galicea, si au inundat 30 de hectare de teren agricol. Pe Valea Oltului, pe raza localitatii Câineni, stâncile desprinse de pe versanti au cazut pe calea ferata.


Radu Renga, subprefectul judetului Vâlcea, a declarat ca ploile de vineri si sâmbata au creat probleme in judet. „Avem destule probleme in judet din cauza ploilor. In comuna Galicea, râul Topologu a rupt digul de pe malul drept si 30 de hectare de teren agricol sunt inundate. In schimb, nu sunt case inundate deoarece zona nu e locuita. Apele aceluiasi râu au avariat si un pod, in comuna Nicolae Balcescu. Acesta face legatura intre localitate si satul Corbi. Pe pod nu se mai poate trece cu masina, ci doar cu piciorul, iar cele 150 de familii din sat sunt izolate“, a spus Radu Renga.


In comuna Galicea, apele râului Topologu au rupt sâmbata digul pe o lungime de 40 de metri. Reprezentantii prefecturii si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vâlcea au mers in zona si au luat primele masuri. „Apele Topologului au rupt digul si au inundat terenurile agricole. Noroc ca pamântul nu era cultivat. Au venit de la prefectura si au spart cu un excavator mai sus digul ca sa se retraga apele si sa astupe ruptura. Apele s-au mai retras, nu mai sunt ca sâmbata. Nu sunt pagube materiale. Daca râul spargea digul pe partea stânga, apele se revarsau in sat“, a spus Constantin Lascu, din comuna Galicea. Acesta a pecizat ca apele nu au inundat doar terenul agricol, ci si DJ 678, care trece prin zona. „Satul Coceru este izolat de restul comunei, pentru ca e inundat DJ 678. Pentru a ajunge in cealalta parte a localitatii, oamenii din Coceru trebuie sa ocoleasca sapte kilometri prin orasul Babeni. Ceva probleme vor fi astazi deoarece copiii trebuie sa mearga la scoala si au de ocolit“, a mai spus Constantin Lascu.


S-a reluat circulatia pe DN 7 A


Din cauza ploilor a fost afectata vineri si circulatia pe DN 7 A, traficul rutier fiind inchis pâna sâmbata seara pe tronsonul Brezoi – Obârsia Lotrului. DN 7A a fost blocat de o viitura puternica si de bolovani care au venit de pe versanti. Angajatii Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), Districtul Vâlcea, au reusit cu ajutorul utilajelor sa degajeze carosabilul si sa dea drumul traficului. „Sâmbata am reluat circulatia pe ambele sensuri de la Brezoi pâna la Obârsia Lotrului. Nu mai sunt probleme in zona si se circula normal pe ambele sensuri pâna la Obârsia Lotrului. Daca mai vine cumva vreo viitura vom merge astazi in zona si vom continua sa lucram, deoarece pe acest tronson aluviunile sunt o problema“, a afirmat Eugen Manescu, directorul AND, Districtul Vâlcea.


Traficul feroviar, ingreunat la Câineni


Si traficul feroviar a fost ingreunat din cauza caderilor de stânci de pe versanti, pe raza comunei Câineni. Sâmbata dupa-amiaza s-au pravalit bucati de stânca. Unele s-au prins in plasele de protectie, iar altele au cazut pe calea ferata. „Au cazut bolovani pe calea ferata, dar nu sunt probleme, pentru ca se circula cu transbordare auto intre statiile Valea Marului si Câineni“, a declarat Anuta Handolescu, prefectul judetului Vâlcea. In zona au fost si reprezentanti ai Cailor Ferate, duminica lucrându-se la curatarea versantilor, bolovanii prinsi in plasele de protectie fiind dati jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS