12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInundatii in Mehedinti

Inundatii in Mehedinti

Din cauza precipitatiilor cazute in ultimele zile in judetele Mehedinti si Caras-Severin, mai multe gospodarii de pe malul râului Cerna au fost inundate. Zece case din Orsova au fost maturate de ape, gospodariile si anexele fiind sterse de pe fata pamântului. Tot ce au mai putut face oamenii a fost sa isi urce din lucruri in podurile caselor si sa plece la rude. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in Baile Herculane, unde 15 familii au fost evacuate de autoritati. Râul Belareca a rupt un dig de protectie si a maturat tot ce a intâlnit in cale. Viitura a venit atât de pe râul Cerna, cât si de pe afluentul Belareca, unde barajul construit in toamna anului trecut a fost rupt de ape. Au fost rupte ambele maluri ale râului, apa a smuls copacii din radacini, aluviunile fiind aduse in gospodarii si in Dunare, in lacul de acumulare de la Orsova. Din cauza viiturii, hidrologii de la barajul din Baile Herculane, de pe Cerna, au deschis toate portile si ecluzele grupului hidroelectric. In Baile Herculane, autoritatile s-au confruntat cu o situatie aparte. Zece oameni au refuzat sa-si paraseasca locuintele, hotarându-se sa ramâna izolati pâna la retragerea apelor.


Inundatiile, prilej de cearta intre autoritati


Autoritatile din Mehedinti cauta dupa primul val de inundatii din aceasta primavara vinovatii pentru poluarea accidentala cu resturi menajere aduse de viitura de la sfârsitul saptamânii trecute, pentru recuperarea cheltuielilor de igienizare a Golfului Cerna. Actiunea de curatare a Dunarii, dar si tensiunea inregistrata de mai bine de doi ani dintre cele doua judete se pare ca sunt cunoscute si de Ministerul Mediului. Nu este pentru prima data când in Golful Cerna ajung astfel de deseuri. In urma cu doi ani, Dunarea a fost poluata pe o lungime de circa zece kilometri. Autoritatile au construit, anul trecut, un baraj improvizat pe râul Cerna pentru a colecta deseurile, dar si pentru a le impiedica sa ajunga in Dunare. Pentru ca situatia se repeta destul de des, edilul-sef al Orsovei a solicitat sprijinul Prefecturii Mehedinti. Prefectul Marius Balu a anuntat ca va cere sprijin la Ministerul Mediului, pentru modernizarea barajului existent, dar si pentru imbunatatirea echipamentelor de colectare a deseurilor. „Situatia este inacceptabila. Voi face demersuri la Ministerul Mediului pentru a sprijini Directia Apelor Banat. Ma gândesc, in primul rând, la actiuni de informare si monitorizare a cetatenilor din localitatile din amonte, coroborate cu achizitionarea unor echipamente care sa colecteze deseurile mult mai eficient“, a declarat prefectul Balu.


Faleza Europeana, care a inghitit milioane de euro in anul 2006, arata ca o groapa colectoare de gunoi menajer. Zeci de tone de PET-uri, busteni si furaje au fost aduse de viitura sâmbata in Golful Cerna. In anii trecuti, primariile din Caras situate in amonte au fost sanctionate pentru poluarile produse, insa, de aceasta data, autoritatile nu au pe cine amenda, intrucât deseurile au fost aruncate la voia intâmplarii si au fost luate de apa provenita din ploi. Cheltuielile ce se vor face cu operatiunea de salubrizare vor fi recuperate, se pare, tot de la primariile care nu i-au amendat pe cei care arunca gunoiul la voia intâmplarii. In pofida masurilor luate de autoritatile din judetele Mehedinti si Caras-Severin, apele au transportat, in Golful Orsovei, zeci de tone de deseuri. „Principalul vinovat pentru acest fenomen este omul. De asemenea, sunt si primariile din amonte de acest baraj. Exista un baraj facut de colegii nostri de la Directia Apelor Banat. Vom face demersuri pentru modernizarea acestui baraj si crearea unui sistem eficient de colectare“, a spus Adrian Draghici, directorul Apele Române Mehedinti.


Autoritatile din Caras-Severin au luat masuri inca de acum doi ani, când pe Dunare s-a produs cea mai mare poluare cu astfel de deseuri. „Am luat toate masurile posibile in amonte. Au fost amendate unele primarii, care depozitasera deseurile aproape de malul apei. Acum, acele posibile surse de poluare au disparut“, a afirmat Ionel Vlaicu, directorul tehnic al Directiei Apelor Banat. Ce trebuie facut ca sa nu se mai repete astfel de poluari? „Trebuie sa imbunatatim sistemul de colectare. Nu gropile de gunoi de pe Cerna produc astfel de probleme, ci depozitarea deseurilor in locuri amenajate necorespunzator. Aceste PET-uri sau deseuri sunt antrenate de viitura pe cursurile de apa. Ele nu sunt depozitate pe maluri“, a conchis reprezentantul Directiei Apelor Banat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS