14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBebelus in scutece oferite de stat

Bebelus in scutece oferite de stat

325 de cereri pentru solicitarea trusourilor pentru bebelusi au fost primite de reprezentantii Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj, de la inceputul anului si pâna in prezent. Banii pentru aproximativ 40 de bebelusi au intârziat sa apara, fiind asteptati saptamâna aceasta.


Legat de acest cadou pentru nou-nascut, in luna decembrie 2006 a fost data Legea nr. 482 privind acordarea de trusouri pentru bebelusi. La externarea din maternitate, nou-nascutii ar trebui sa primeasca bani din care parintii sa le cumpere cele necesare. Din nefericire, banii nu ii primesc imediat, ci la 30 de zile din momentul depunerii cererii. Serviciile sociale din cadrul primariilor din judet au aflat despre aceasta lege, au inceput sa intocmeasca liste cu cererile primite de la proaspetii parinti, iar banii au inceput sa fie virati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. In câteva luni ar trebui sa ajunga si normele metodologice, prin care autoritatile locale sa preia sarcina de a efectua licitatii pentru achizitionarea produselor pentru bebelusi, dar si transportul si distributia trusourilor, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului sa monitorizeze si sa evalueze aplicarea legii. Deocamdata, cel putin pâna la 31 mai, parintii bebelusilor vor primi echivalentul in lei al „cosului-bebe“…


Banii pentru 40 de nou-nascuti au intârziat…


Pâna in prezent, autoritatile locale si cele judetene au trimis Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj, institutia care solicita banii pentru trusouri de la Minister, 325 de cereri, care au fost deja aprobate, iar multe din ele au fost puse in plata. Au fost deja repartizati 42.750 de lei catre parintii bebelusilor, in 40 de cazuri insa, din cauza unor erori, platile intârziind.


„Legea stipuleaza ca banii sa fie platiti in termen de 30 de zile de la primirea cererii. In mare parte, aceasta prevedere a fost respectata. Intârzie insa plata pentru 40 si ceva de trusouri. Este vorba de o restanta a cererilor depuse pe 12 februarie, cereri care, din pacate, au fost omise de catre Minister. Saptamâna asta insa am primit asigurarea ca banii vor fi repartizati“, a mentionat Florian Vlaescu, director executiv al DMSSF Dolj. Potrivit reprezentantilor DMSSSF, cele mai multe cereri pentru trusouri sunt inregistrate din Craiova, apoi din Filiasi si celelalte primarii judetene.


Banii oferiti de stat nu le ajung parintilor decât pentru maximum doua cutii de lapte praf si câteva scutecele, insa pentru multi dintre cei care traiesc din venituri mizere, aceste sume pot reprezenta un real ajutor…


Reguli pentru a primi banii


Cei care vor sa beneficieze de acest ajutor trebuie sa prezinte, la cerere, o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai beneficiat de acest ajutor, certificatul de nastere al copilului si buletinul de identitate. Conditia esentiala insa este ca micutul sa se fi nascut dupa 1 ianuarie 2007. Valoarea in lei a trusoului se va actualiza si indexa anual, prin hotarârea guvernului, in functie de rata inflatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS