20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvutia oamenilor s-a dus pe apa sâmbetei

Avutia oamenilor s-a dus pe apa sâmbetei

Ploile din ultimele zile au facut ca Jiul sa iasa din nou din matca. In judetul Dolj, apele au afectat culturi agricole si gospodarii din comuna Bralostita. Sâmbata dimineata, oamenii au vazut cum apa crestea de la o ora la alta, inghitind palma cu palma pamântul.


Primele case afectate au fost cele din vecinatatea bisericii din satul Schitu, apele ajungând pâna lânga drumul care, in mod ironic, poarta denumirea Strada Inalta. Au ocolit cimitirul si biserica si s-au revarsat la prima cotitura, indundând curtea lui Gheorghe Popa. Barbatul locuieste singur intr-o casa construita de zeci de ani pe temelie zdravana, de beton. A rezistat pâna acum la mai multe indundatii. In urma cu doi ani, apa a ajuns de 40 de centimetri inauntru, dar casa nu s-a darâmat. Acum crestea vazând cu ochii.


Pe la prânz, a ajuns la pragul locuintei. Nea Gheorghe apucase in graba sa salveze purcelul si sa-l bage in podul bucatariei de vara, apoi se echipase cu o pereche de cizme si statea la fereastra asteptând sa vada ce o sa se intâmple. „Daca mai urca asa, o sa plec de acasa. Ma duc la fratii mei, am multi frati aici in comuna“, a spus el, consolat cu gândul ca ar putea sa fie obligat sa-si paraseasca iar locuinta.


Inundatii an de an


Alaturi, lânga casuta inconjurata de ape, o femeie de 20 de ani astepta cu pruncul la piept. E nepoata lui nea Gheorghe, Constantina Popa, iar cel mic are doar trei luni si se numeste Alin Ionut. Fara sa priceapa ce se intâmpla, baietelul molfaia lacom o suzeta, in timp ce mama sa statea de vorba cu o vecina: „A inundat toata curtea. In spate aveam niste rate si gâste, dar s-au dus pe apa, iar terenul era arat, gata de pus porumbul“. Femeia astepta dintr-o clipa in alta ca apa sa-i intre in casa. Nu ar fi prima oara când ar trebui sa plece. Locuinta de acum, cu o singura incapere, a fost construita din temelii, dupa ce vechea casa a fost luata de ape la inundatiile de acum doi ani. Or sa plece incotro o vedea cu ochii, cu barbatul si copilul, si or s-o ia de la capat dupa ce se vor retrage apele.


In dreptul portii era oprita masina de politie. Oamenii legii din localitate erau in alerta, pregatiti chiar sa dispuna evacuarea locuintelor.


Povestea digului neterminat


Primarul comunei, Dan Marin, se afla si el sâmbata in zona cea mai afectata de revarsarea Jiului. Stând in curtea bisericii din Schitu impreuna cu seful de post si alti câtiva sateni, supraveghea nivelul apelor, care crestea vazând cu ochii. „Am vorbit si cu cei de la Ape, si cu altii din judetul Gorj, si mi-au spus ca apele or sa scada. La noi o sa se vada insa efectul abia intr-o zi sau doua, ca mai sunt in amonte Gilortul, Lotrul, care mai pot incarca apele Jiului. Deocamdata, insa, la noi au fost inundate patru gospodarii si circa 100 de hectare de teren, cultivate cu grâu, cu ceapa, ori suprafete pregatite pentru insamântarea porumbului“, explica Dan Marin.


Oful cel mare al primarului din Bralostita il reprezinta digul neterminat, care trebuia sa apere satul Schitu de revarsarea Jiului si care acum se deslusea sub forma unei limbi de pamânt in mijlocul apelor. „Digul asta trebuia terminat de anul trecut. Trebuia sa aiba 1.400 de metri lungime si circa 1,20 metri inaltime. Daca ar fi fost finalizat, n-am fi avut deloc probleme, numai ca firma care s-a apucat de el a facut capetele, dar a lasat in mijloc un gol de vreo 400 de metri, pe unde a intrat apa. Am vorbit si cu domnul prefect de necesitatea terminarii digului si mi-a spus ca Ministerul Mediului incearca anul asta sa asigure fonduri pentru lucrari“, a mentionat primarul.


Ultima ora


Nivelul Jiului parea sa fi stagnat ieri la Bralostita. Apa nu a mai crescut prea mult sâmbata, dar nici nu a inceput sa dea inapoi ieri. Autoritatile locale supravegheau cu atentie zonele mai joase ale comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS