21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnati sa traiasca pe strazi

Condamnati sa traiasca pe strazi

Obisnuiti cu strada, acceptând cu greu „institutionalizarea“, fie ea si temporara, in Clubul „Copiii Strazii“, micutii fugiti din caminul parintesc din cauza batailor sau a neglijentei vor locui in continuare prin canale, scari de bloc, parcuri. In scurt timp, Clubul „Copiii Strazii“ va fi inchis…


Tristete mare la Clubul „Copiii Strazii“, de pe strada Rasinari din Craiova, apartinând Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Permanent, intre opt si 15 copii pot fi gasiti aici. Unii vin singuri, au aflat de existenta clubului de la tovarasii lor de suferinta, iar altii, in cazuri extreme, sunt adusi de politie. Unii fug dupa câteva zile, insa stiu ca pot reveni si pot gasi un adapost, o mâncare calda, o baie, medici si asistenti sociali cu care sa vorbeasca. In cel mai scurt timp insa, personalul impreuna cu copiii cazati provizoriu trebuie sa isi faca bagajele si sa plece, cladirea fiind revendicata.


Reprezentantii DGASPC Dolj au depus la Primaria Craiova un memoriu inca de anul trecut, insa nici pâna in prezent nu au primit raspuns. Supararea mai mare este insa alta: in cladirea revendicata au fost investite peste doua miliarde de lei pentru reabilitare, centrala termica, extinderea corpurilor imobilului. „Fostul proprietar nu avea decât o casuta cu doua camere, o bucatarie si un hol. Noi am transformat cladirea, am extins-o intr-un imobil cu etaj, care are acum 24 de incaperi: dormitoare pentru baieti si fete, camere folosite drept izolatoare, unde sunt cazati in primele ore cei adusi de pe strazi, bucatarii, bai, magazii. In momentul când ne-a fost data in folosinta, in anul 1993, cladirea apartinea Primariei Craiova, care ne-a dat drept de folosinta pentru acest club pentru o perioada de 25, 30 de ani“, a mentionat Florin Stancu, director executiv al DGASPC Dolj. Cladirea este atât centru de primire in regim de urgenta al copiilor strazii, cât si o casa de tip rezidential, unde se acorda asistenta si unde copiii locuiesc provizoriu pâna cazurile lor sunt solutionate. Reprezentantii DGASPC Dolj traiesc cu speranta ca memoriul intocmit de ei va fi luat in considerare si se va efectua o noua reevaluare a casei. Nu au nici o solutie nici macar pentru prima faza, nu au unde sa ii cazeze pe copiii gasiti pe strazi.


Directia Copilului, somata sa gaseasca solutii


Reprezentantii Primariei Craiova nu au putut da mai multe detalii, si considera ca dupa principiul ca „unde-i lege nu-i tocmeala“, proprietarul are dreptul sa intre in posesia imobilului. „Proprietarul a revendicat imobilul si, in consecinta, cladirea trebuie sa ii fie data in folosinta. Exista foarte multe exemple de institutii care a trebuit sa paraseasca in ultimii ani imobilele unde isi desfasurau activitatea. Si cazul Clubului «Copiii Strazii» este in curs de solutionare, in scurt timp Directia Copilului trebuind sa gaseasca o noua locatie pentru primirea in regim de urgenta a copiilor strazii“, a mentionat Carmen Licu, purtatoare de cuvânt a Primariei Craiova.


Chiria – greu de acceptat


Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Dolj, cei care au si platit investitiile efectuate la Clubul „Copiii Strazii“, se gândesc deja la o solutie salvatoare. „Cladirea nu ne apartine. De drept, este a Primariei Craiova, dar am inteles ca a fost deja revendicata de adevaratul proprietar. Primaria ne-a dat noua imobilul, iar noi, la rândul nostru, am destinat cladirea Clubului «Copiii Strazii».


Potrivit legii, proprietarul adevarat care a revendicat cladirea este obligat sa ne mai puna la dispozitie trei ani, perioada in care sa platim chirie. Insa chiria vehiculata este foarte mare, nu o putem accepta decât pentru maximum doua-trei luni“, a mentionat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.


Acesta a precizat ca se gândeste sa preia unul dintre spatiile Scolii „Sfântul Vasile“, pe care sa-l transforme in Clubul „Copiii Strazii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII