15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPasul spre adolescenta

Pasul spre adolescenta

Pe masura ce anii trec si copilul se apropie de vârsta adolescentei, dorindu-si tot mai multa libertate, este din ce in ce mai greu pentru parintii considerati „demodati“ sa se apropie de odrasle. In trecerea dificila spre adolescenta, prezenta parintilor este insa mai mult decât necesara.


Familia continua sa fie structura de baza in cresterea copilului, oferind dragoste, indrumare si sprijin, in timp ce scoala, noile interese si o viata sociala foarte presanta incep sa capete importanta. Aceasta conexiune pe care o realizeaza preadolescentul in familie ii va da sentimentul de siguranta si ii va creste increderea in sine… Copilul dumneavoastra, care deja paseste spre adolescenta, se va purta deseori ca si când sfaturile dumneavoastra nu sunt dorite, va reactiona violent, impulsiv la indicatiile dumneavoastra. Copiii aflati la acest prag incep sa isi doreasca tot mai multa intimitate, refuza sa comunice uneori cu parintii, vor sa se sfatuiasca mai mult cu cei de vârsta lor, sa-si caute modele, de multe ori nu si cele mai potrivite, in vedetele TV sau tinerii rebeli ce ii inconjoara.


Dati importanta si lucrurilor nesemnificative


In astfel de momente din ce in ce mai tensionate dintre dumneavoastra si adolescenti, legatura poate deveni mai puternica prin intermediul celor mai mici lucruri, ce pot parea la prima vedere nesemnificative. Trebuie sa va faceti timp pentru momentele speciale petrecute in familie, la care sa participe si copilul dumneavoastra. Foarte important este ca in casa dumneavoastra sa fie respectate orele mesei, macar seara sau in week-end, sa fiti toti membrii familiei prezenti. Implicati si sotul, si copiii in toate activitatile, de la gatit, cumparaturi, pâna la strânsul mesei. Astfel veti simti cu totii ca faceti parte dintr-o familie, ba chiar o echipa care functioneaza foarte bine.


Chiar daca va doriti sa va inveliti copilul in fiecare seara inainte de culcare si observati ca acesta are o reactie adversa, puteti sa-i spuneti macar „noapte buna“ pe un ton cald.


Petreceti cât mai multe momente impreuna


Gânditi-va permanent la lucruri pe care le puteti face impreuna cu adolescentul dumneavoastra. Alergati impreuna, daca este o activitate care va face placere. Plimbati câinele familiei sau gatiti, priviti un film preferat la televizor. Orice moment poate fi util pentru a afla ce mai gândeste copilul preadolescent. De multe ori, chiar in drum spre scoala, in masina, copiii tind sa se destainuie.


Manifestati-va afectiunea si sprijinul


Nu subestimati niciodata valoarea semnelor verbale ale afectiunii dumneavoastra fata de copii, insa nu deveniti „mamoase“. Fiecare cuvânt sau gest poate arata copiilor cât de mult ii iubiti, dându-le astfel un sentiment de siguranta. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa va imbratisati copiii in fata colegilor sau prietenilor, pentru ca in astfel de situatii se vor simti stingheriti. In public, un zâmbet cald si o urare pot inlocui gesturile de afectiune pe care vi le puteti exprima in interiorul caminului.


Permanent fiti la curent cu planurile si visele copilului preadolescent. Este posibil ca adolescentul sa isi doreasca libertate, activitati la care sa participe doar cu prietenii. Este un lucru absolut normal. Atunci când nu puteti face acest lucru, ascultati cu atentie tot ce va povesteste, aratându-i intelegerea in situatiile in care copilul dumneavoastra a fost dezamagit. Sunteti printre putinele persoane care ii poate arata copilului ca un esec nu este sfârsitul lucrurilor, ci este un moment pentru care se gasesc intotdeauna solutii.


Nu-l judecati, intelegeti-l!


Daca deja sunteti un parinte care ii cunoasteti visurile, planurile copilului dumneavoastra, va puteti considera norocos. Nu incercati insa sa va impuneti punctul de vedere atunci când nu sunteti de acord cu ceva. Lasati copilul sa faca alegerea pe care o doreste, chiar daca stiti ca nu este solutia cea mai buna. Va aprecia mai mult sprijinul dat intr-o situatie dificila decât sfatul contrar intr-o situatie care il pasioneaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS