Lentoarea cu care se desfasoara procesul de infiintare a operatorului regional de apa din Dolj a adus ieri la aceeasi masa reprezentantii mai multor institutii din judet.
Miza intâlnirii de ieri, care a avut loc in Palatul Administrativ doljean, a fost de fapt câstigarea sumei de 1,7 milioane de euro, pe care localitatile judetului ar putea primi pentru intocmirea documentatiei tehnice pentru proiecte de alimentare cu apa sau canalizare.
Conditia impusa de ministerul de resort pentru obtinerea banilor este crearea operatorului regional de apa, operator care, incepând din acest an, va aviza toate documentatiile, precum si proiectele primarilor. Demersurile pentru infiintarea operatorului bat insa pasul pe loc de câteva luni, prima etapa a acestui proces, transformarea Regiei Autonome de Apa Craiova in societatea comerciala, fiind amânata in repetate rânduri de municipalitate.
Denisa Buzatu, director in cadrul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Craiova, a avertizat reprezentantii Primariei Craiova si primarii celorlalte orase si municipii din judet ca fondurile structurale pe apa vor pleca spre alte judete daca Doljul nu isi da interesul. „Uniunea Europeana insista pe regionalizare, adica daca nu avem un operator regional de apa nu vom putea accesa fonduri structurale. Gorjul si Oltul au deja operatori inregistrati si este pacat sa nu putem realiza acest operator“, a spus Denisa Buzatu. Directoarea a tinut sa precizeze ca alt pas important este asocierea consiliilor locale din Dolj intr-o asociatie intercomunitara, care va decide apoi cine va deveni operator de apa.
Municipalitatea asteapta avizul BERD
In timp ce Consiliul Judetean Dolj a inregistrat acum câteva luni o tentativa esuata de creare a asociatiei, fara participarea Consiliului Local Craiova, ieri reprezentantii primariei au declarat ca pâna acum nu au existat probleme, iar singurul lucru care sta in calea transformarii Regiei de Apa in societate este un aviz din partea bancii care a acordat regiei un imprumut pentru finantarea unui proiect ISPA.
De altfel, experienta regiei cu proiectul ISPA este si motivul pentru care Ministerul Mediului a refuzat sa accepte orice alt operator regional in Dolj.
„In decembrie am dat mâna libera primarului sa semneze pentru transformarea regiei in societate având ca actionar unic temporar Consiliul Local Craiova. Am vorbit cu reprezentantii BERD si speram ca in zece zile primim OK-ul pentru transformarea regiei. Am vorbit cu domnul primar (Antonie Solomon – nr.) si este de acord sa facem operatorul. Speram ca in aprilie sa avem ca societate comerciala Regia de Apa Craiova“, a precizat consilierul local Elena Serbanoiu.
Prefectura, mediator intre Craiova si celelalte localitati
Mult mai vehement s-a dovedit insa a fi vicepresedintele CJ Dolj, Constantin Dascalu, care a acuzat municipalitatea ca tergiverseaza procesul de infiintare a operatorului regional pentru ca se vrea unic actionar la societatea comerciala infiintata prin transformarea regiei.
„Necesitatea transformarii pentru operatorul regional o stim de doi ani. Consiliul judetean a facut patru adrese catre Consiliul Local Craiova si nu s-a miscat nimic. Problema este cât la suta are fiecare din aceasta societate, intrucât CL Craiova a vrut tot timpul sa fie actionar unic si sa dicteze el. Consiliul local trebuie sa inteleaga ca nu poate proceda de unul singur. Nu se poate sa dicteze in celelalte comunitati din Dolj pentru ca fiecare comunitate trebuie ascultata. Daca nu se va intâmpla asa, vom fi de râsul lumii si vom fi pusi in situatia de a apela la alt operator“, a explicat vicele Dascalu.
Problema actionariatului unic a fost abordata si de directoarea Denisa Buzatu, care a aratat ca nici Consiliul Local Craiova, nici alte consilii locale din Dolj nu vor putea obtine fonduri structurale daca la societatea-nucleu va fi un singur actionar sau doi.
Solutia a fost oferita pâna la urma de prefectul Nicolae Giugea, cel care a si propus intâlnirea de ieri. Acesta a declarat ca Institutia Prefectului va desemna o persoana care va monitoriza intregul proces de creare a operatorului regional, astfel ca Doljul sa nu piarda nici un euro din banii promisi de Ministerul Mediului.