11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu laptopul pe ulita

Cu laptopul pe ulita

Programul guvernului „Un laptop pentru fiecare“ s-ar putea bloca pe ulitele satelor doljene, unde elevii nu au luat contact cu tehnologia, sau pe bancile olimpicilor autohtoni, care au nevoie de un calculator performant, si nu de jucarii.


Dupa ce guvernul condus de Adrian Nastase a hranit elevii cu corn si lapte, acum, guvernul Calin Popescu Tariceanu ii doteaza cu laptopuri. Premierul a declarat marti ca pâna la toamna România va intra in programul mondial care isi propune sa dea un laptop fiecarui elev. Programul „Un laptop pentru fiecare copil“ urmareste ca fiecare profesor si elev din România sa primeasca mini-laptopuri, de 150 de dolari bucata. Computerele au o configuratie minimala, fiind potrivite pentru navigarea pe internet si pentru scrierea de texte, dar nu si pentru sarcini complexe cum sunt jocurile avansate sau editarea video.


Desi considera programul o idee buna, Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a declarat ca acest program nu va putea fi aplicat in scolile doljene din mediul rural, unde profesorii si elevii nu au cunostinte in domeniul informaticii. „Este bine ca fiecare elev sa aiba pe masa la ore laptopuri, dar in mediul rural nu va putea fi implementat acest sistem, pentru ca elevii si profesori nu stiu sa utilizeze calculatorul. Nici in unitatile de invatamânt din orase unde s-au facut numeroase cursuri de perfectionare cadrele didactice nu stiu sa lucreze pe calculator“, a explicat Diana Busoi.


„Invatamântul românesc are copii dotati care nu au nevoie de jucarii“


Pe de alta parte, sindicalistii doljeni sunt de parere ca primul pas spre tehnologizarea invatamântului consta in dotarea scolilor cu calculatoare performante de care elevii au nevoie mai mult decât de jucariile colorate ale guvernului. „Un calculator presupune mai mult decât o jucarie colorata pe care sa poti scrie. Mai util ar fi sa doteze scolile cu calculatoare pentru ca invatamântul românesc are copii dotati care nu au nevoie de jucarii“, a spus Constantin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt Dolj.


Reprezentantul Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) filiala „Spiru Haret“ Dolj considera ca România nu a ajuns la un astfel de nivel de dezvoltare incât elevii sa mearga cu laptopul la scoala.


„Este o utopie sa vrei sa dai fiecarui elev indiferent de vârsta si de mediul social din care provine un laptop. Este o valoare pe care elevii trebuie sa o aiba zilnic la ei, indiferent cum ajung la scoala, iar la noi nici profesorii universitari nu au ajuns sa aiba toti laptopuri. Ar fi bine ca in fiecare clasa sa existe un anumit numar de calculatoare conectate la internet de care elevii sa beneficieze“, a precizat Constantin Lungulescu, vicepresedintele SIP Dolj.


Laptopuri pentru copiii din tarile sarace


Proiectul „Un laptop pentru fiecare copil“, demarat in 2004, la initiativa Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT), isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tânara generatie.


Pâna acum, s-au inscris in program câteva state din lumea a treia, Nigeria, Rwanda, Cambodgia, câteva din America de Sud, Argentina, Brazilia, dar si doua state americane, Maine si Massachusetts.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII