12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Pensiile IOVR nu au facut obiectul recalcularii


Marioara Dinica, din Craiova, este pensionara din anul 1984 la limita de vârsta. Dupa decesul sotului, femeia a solicitat pensie de urmas, aceasta indemnizatie fiind mai avantajoasa. Dupa recalculari si indexari, femeia sustine ca pensia i-a ramas la aceeasi valoare.


GdS:


Doamna Marioara Dinica, deoarece dumneavoastra primiti pensie IOVR (invalizi, orfani si vaduve de razboi), cuantumul acestei indemnizatii a fost majorat cu 5% incepând cu ianuarie 2007. „Pensiile IOVR nu au facut obiectul recalcularii conform prevederilor OUG nr. 4/2005“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii Dolj. (A.C.D.)


Mai aveti de asteptat doi ani!


Gelu Nicola din Craiova, Aleea 3 Brestei, nr. 28, ne-a trimis o sesizare in care ne roaga sa ne interesam pentru dumnealui la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj pentru a-i spune anul in care poate solicita pensie pentru limita de vârsta.


GdS:


Domnule Nicola, având in vedere ca sunteti nascut pe 3 octombrie 1948, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de vârsta cu reducere pentru grupa de munca in luna octombrie 2009. (A.C.D)


Daca ati avut 15 ani de casnicie, aveti dreptul la pensie de urmas


Aristica Fasui din comuna doljeana Plenita ne-a trimis o scrisoare, rugându-ne sa ne interesam pentru dumneaei la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj daca are dreptul la pensie de urmas si in ce an.


GdS:


„Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea vârstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In situatia dumneavoastra, vârsta standard de pensionare este 58 de ani si doua luni (septembrie 2007), in cazul in care ati scris corect in scrisoarea dumneavoastra data si anul nasterii“, a precizat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca, in situatia in care ati trecut incorect anumite date de identificare, puteti reveni pentru un raspuns, solicitând audienta la unul dintre reprezentantii institutiei. (A.C.D)


Indexarea s-a acordat doar unei parti din pensionarii doljeni


Maria Felia din Craiova este nemultumita deoarece in urma indexarilor efectuate in ultimele luni nu a primit nici un leu in plus la pensie.


GdS:


„Conform art. 1, din Hotarârea nr. 1612/20 noiembrie 2006, in luna decembrie a fost acordat un ajutor banesc unor categorii de pensionari din sistemul public ale caror drepturi de pensie au facut obiectul prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005, privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completarile ulterioare“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. Ajutorul banesc prevazut la articolul 1 s-a acordat persoanelor care nu au beneficiat de cresterea pensiei ca urmare a majorarii valorii punctului de pensie din luna decembrie 2006. (A.C.D)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS