11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Otraviti la masa

Doi copii, unul de trei ani si fratele sau de cinci ani, din localitatea doljeana Dranic, au murit sâmbata seara, respectiv duminica seara, dupa cina luata impreuna cu familia. Parintii micutilor sunt internati in stare grava la Spitalul de Urgenta Craiova, cu diagnosticul toxiinfectie alimentara grava.


Politistii din Dranic – Dolj au fost sesizati ca, in noaptea de sâmbata spre duminica, sotii Florin, de 30 de ani, si Mariana Burca, de 25 de ani, impreuna cu unul dintre copii, Mihai, de cinci ani, au fost transportati de urgenta la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova. Cel de-al doilea copil al familiei Burca, Iulian, un baietel de trei ani, a decedat la domiciliu. La fata locului s-a deplasat o echipa de politisti, inspectori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) si reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, care au demarat cercetarile pentru stabilirea cauzelor ce au produs toxiinfectia alimentara.


Dupa o zi de la internare, Mihai a murit pe patul Clinicii de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Craiova.


Intoxicatie cu substanta necunoscuta


Medicii si politistii doljeni au stabilit ca sâmbata, in jurul orei 20.00, familia Burca a consumat la cina ciorba de peste, pâine, alune si bere, pestele fiind cumparat de la un vânzator ambulant necunoscut. Dupa aproximativ trei ore de la servirea cinei, in jurul orei 23.00, cei patru membri ai familiei Burca au prezentat varsaturi, colici abdominale, scaune diareice, afebrilitate, ameteli si lipotimie. In jurul orei 2.00, copilul cel mic a decedat in urma unei insuficiente cardio-respiratorii. In aceeasi noapte, ceilalti trei membri ai familiei Burca au fost transportati cu o ambulanta la Spitalul Segarcea, unde au primit primele ingrijiri medicale, dupa care au fost dusi la Craiova, fiind internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes“, cu diagnosticul toxiinfectie alimentara grava.


Dupa mai multe drumuri intre Spitalul de Urgenta si „Victor Babes“, Mihai a decedat la Spitalul de Urgenta. „Duminica, la ora 13.45, s-a prezentat la urgente un copil de cinci ani, adus de la Spitalul «Victor Babes». Dupa ce a fost examinat, acesta a fost retrimis la «Victor Babes». La ora 20.00 a fost adus din nou in stare grava, in coma de gradul II, decedând peste o ora la Terapie Intensiva. Se pare ca a fost vorba de o intoxicatie cu o substanta necunoscuta“, a declarat Adriana Trica, directoarea de ingrijiri a Spitalului de Urgenta Craiova. Sotii Burca au fost transportati si ei la Spitalul de Urgenta ieri-dimineata, pentru ca starea lor nu s-a ameliorat.


DSV si ASP au declansat o ancheta


Dupa ce s-a stabilit ca familia Burca a consumat peste cumparat de la un necunoscut, s-a presupus ca acesta ar fi fost cauza toxiinfectiei. Florin Burca a declarat ca pestele cumparat arata destul de bine si nu mirosea a stricat. „A trecut un pescar pe strada cu caruta si am cumparat de la el, dar nu era stricat. Dupa ce am mâncat am inceput sa ne simtim rau cu totii“, a spus barbatul in timp ce era condus la Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta. Directia Sanitar – Veterinara si ASP Dolj au declansat o ancheta, recoltând probe din alimentele ramase si incercând sa depisteze toti consumatorii.


O ipoteza: intoxicati cu otrava de soareci


Conducerea ASP Dolj spune ca, dupa primele investigatii, nu pestele este cel care a produs toxiinfectia, ci, probabil, o substanta chimica. „Noi ne ocupam de analizele microbiologice, care vor fi gata peste câteva zile, insa nu cred ca o sa gasim ceva. Peste au consumat mai multi sateni de pe strada si nu au prezentat simptome, dar si bunicul copiilor, care, la fel, nu are nimic. De altfel, evolutia pacientilor nu a fost una care sa confirme toxiinfectia alimentara. Pe de alta parte, am inteles ca in casa sunt tot felul de momeli de sobolani cu otrava, pista pe care merg cei de la DSV“, a explicat doctor Dolores Tatar, director executiv adjunct al ASP Dolj. Inspectorii ASP au prelevat din nou probe in cursul zilei de ieri din materiile prime din bucataria familiei Burca, adica din faina, apa si altele.


Conducerea DSV Dolj spune ca, dupa primele analize, s-a stabilit ca imbolnavirea membrilor familiei Burca s-a produs prin intermediul recipientelor cu care au baut bere sau apa. „Am facut mai multe analize toxicologice la peste si bere si nu a reiesit nimic, insa mai lucram, pentru ca poate fi vorba de alta grupa de substante toxice. Deocamdata, avem indicii ca recipientele din care s-a consumat berea sau apa au fost contaminate cu o substanta toxica“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.


Desi continua cercetarile, ASP si DSV Dolj spun ca se va stabili cu certitudine cauza mortii celor doi copii numai dupa efectuarea necropsiei de catre Medicina Legala Dolj. Dupa ce concluziile medico-legale vor fi definitivate, cazul va fi preluat de un procuror.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII