36.2 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBasescu: „Amânarea alegerilor, o eroare“

Basescu: „Amânarea alegerilor, o eroare“

Românii nu se vor mai prezenta pe 13 mai la urne pentru a-si alege europarlamentarii. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a luat ieri decizia de a suspenda alegerile pentru Parlamentul European adoptând o ordonanta de urgenta pe care ministrul de interne, Vasile Blaga, si cel al justitiei, Monica Macovei, au refuzat sa o contrasemneze.


Aprobarea ordonantei in sedinta de guvern, care amâna pentru o data ulterioara scrutinul europarlamentarelor, a fost precedata de o intâlnire a reprezentantilor PD si PNL, la care a participat si premierul, primii incercând, fara succes, sa-i convinga pe liberali sa se razgândeasca. Ulterior, presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul guvernului, unde s-a consultat cu executivul, dar a renuntat sa participe la sedinta, dupa ce duminica seara premierul ii transmisese printr-o scrisoare ca prezenta sa nu este justificata constitutional. Presedintele PD, Emil Boc, a dezvaluit ca la intâlnire PD i-a propus premierului sa mentina data alegerilor pe 13 mai, in conditiile in care presedintele urma sa renunte la referendumul pentru votul uninominal pâna la acea data si le-a cerut liberalilor ca „Alianta sa respinga in parlament propunerea de suspendare a presedintelui, eliminând cele doua motive invocate“. „Nu a existat aceeasi dorinta din partea premierului ca impreuna sa respingem demersul PSD in parlament si sa nu existe nici un fel de problema cu data de 13 mai“, a spus Boc.


Ce a aprobat Tariceanu


Ordonanta aprobata ieri fara semnaturile celor doi ministri Blaga si Macovei decaleaza alegerile europarlamentare pentru semestrul doi al anului in curs. De asemenea, actul normativ recunoaste pasii facuti pâna acum in organizarea alegerilor si mentine data de 15 martie pentru depunerea listelor de semnaturi necesare sustinerii candidatilor. Totodata, prin decizia luata, premierul a abrogat hotarârea de guvern aprobata la sfârsitul lunii ianuarie, prin care se stabilea ca 13 mai este data alegerilor, si o ordonanta de urgenta aprobata in urma cu aproape doua saptamâni, care interzicea suspendarea procesului electoral. Acest din urma act a stârnit discutii aprinse deoarece Partidul Democrat a sustinut ca amânarea datei alegerilor incalca prevederile ordonantei, in timp ce liberalii s-au aparat spunând ca pâna la depunerea listelor cu candidaturi nu poate fi vorba despre declansarea vreunui proces electoral. Ca sa nu aiba batai de cap juridice, Tariceanu a decis in cele din urma sa abroge respectiva ordonanta, semn ca ea il impiedica sa amâne data alegerilor europarlamentare. Intr-o declaratie de presa, premierul a precizat ca noul termen al scrutinului va fi stabilit printr-o hotarâre de guvern de comun acord cu partidele parlamentare. Potrivit NewsIn, care citeaza surse liberale, PNL ar prefera ca alegerile sa aiba loc pe 14 octombrie. Tot prin hotarâre va fi aprobat si noul program calendaristic pentru actiunile care urma sa se desfasoare pâna la momentul incheierii procesului electoral. De asemenea, bunurile achizitionate pâna la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta vor fi pastrate si conservate in mod corepunzator de autoritatile publice care le-au achizitionat.


Blaga si Macovei au refuzat sa semneze


Potrivit purtatorului de cuvânt al guvernului, Camelia Spataru, ordonanta lui Tariceanu trebuie contrasemnata de ministrul de interne, Vasile Blaga, si de ministrul justitiei, Monica Macovei, lucru pe care cei doi au refuzat sa-l faca. In conformitate cu actul normativ privind functionarea guvernului, hotarârile si ordonantele se semneaza de premier si se contrasemneaza de ministri, care au obligatia punerii in aplicare a actului normativ respectiv. Cel abilitat sa semneze textul ordonantei privind amânarea euroalegerilor este, in acest caz, ministrul de interne, Vasile Blaga, iar ministrul justitiei, Monica Macovei, trebuie sa dea aviz de legalitate a actului normativ. Somat sa contrasemneze actul pâna ieri, la ora 16.00, Vasile Blaga ar fi declarat in guvern ca nu o va face si ca in locul lui ar putea semna secretarul de stat din minister, liberalul Victor Paul Dobre, potrivit NewsIn. Presedintele PD, Emil Boc, a confirmat ieri ca ministrii PD nu vor semna nici un fel de act normativ care sa amâne alegerile, nici actuala ordonanta de urgenta, nici un alt act normativ ulterior. Liberalii, prin vocea vicepresedintelui Ludovic Orban, i-au amenintat pe democrati ca ministrii Blaga si Macovei vor fi ajutati sa demisioneze daca nu o fac de bunavoie. Intr-un comunicat de presa, guvernul a anuntat ieri ca ordonanta de urgenta privind amânarea euroalegerilor va fi trimisa la Monitorul Oficial doar sub semnatura premierului si contrasemnatura presedintelui Autoritatii Electorale Permanente


Basescu: „Argumentele premierului nu sunt valabile“


Intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a catalogat ordonata de amânare a alegerilor europarlamentare drept o „eroare politica“. „Din punctul meu de vedere, argumentele utilizate de premier pentru amânarea alegerilor nu sunt valabile. Am garantat membrilor guvernului ca nu voi organiza un referendum pâna la 13 mai sau pe data de 13 mai. Cu totul altele pot fi motivele, dar in mod cert nu le cunosc“, a declarat Traian Basescu. Seful statului a spus ca i se pare „cel putin bizar“ comportamentul liberalilor, care au votat in masa amânarea alegerilor. „Printr-o asemenea decizie, poporului i se ia dreptul de a fi reprezentat in forurile europene. Imi exprim regretul ca România nu a reusit sa isi legitimeze reprezentantii in Parlamentul Europei. Noi am reusit sa inregistram primul esec când clasa politica a fost supusa unui test“, a adaugat presedintele, care considera ca Bulgaria a inteles mai bine ce are de facut. Presedintele a mai spus ca in momentul de fata guvernul este dispus sa faca puternice compromisuri de la democratie. „Discutia de astazi imi da certitudinea ca, in mod netransparent, s-a format alta majoritate, o majoritate bazata pe intelegeri si nu pe afirmarea ei transparenta. Iar daca domnul prim-ministru considera ca face bine creând majoritatea PNL-PSD-PC si PRM este o optiune a Domniei sale. Cred ca aici suntem in fata unui act grav de mistificare politica, destinata unui singur obiectiv: mentinerea unui om intr-un scaun, fara respectarea principiilor democratice – atunci când nu mai ai majoritate, trebuie sa abandonezi mandatul“, a concluzionat seful statului.


Ordonanta nelegala


Ministerul Justitiei a trimis Secretariatului General al Guvernului o nota in care spune ca ordonanta nu indeplineste cerintele legale de avizare, deoarece nota de fundamentare a proiectului nu este semnata de ministrul administratiei si internelor, in calitate de initiator, cu atributii in acest domeniu. Ministerul sustine ca semnatura Autoritatii Electorale Permanente nu este suficienta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS