12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnav de cancer, uitat in strada

Bolnav de cancer, uitat in strada

Un bolnav de cancer de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova a fost lasat sa astepte doua ore pe o saltea, in strada, pentru ca sectia in care era internat se muta intr-o alta cladire. Cadrele medicale si-au amintit de bolnav abia dupa interventia managerului unitatii sanitare.


Pâna unde poate merge umilinta pe care trebuie sa o suporte un pacient internat intr-un spital de stat s-a putut vedea ieri la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, când un bolnav de cancer a trebuit sa astepte doua ore afara pe o saltea pentru ca sectia in care era internat tocmai se muta intr-o alta cladire.


Ion Nicolae, de 62 de ani, din comuna doljeana Cerat, a fost diagnosticat in urma cu câteva luni cu o boala necrutatoare, cancer pulmonar. De atunci duce o lupta permanenta pentru supravietuire, dar si pentru a putea sa beneficieze de drepturile lui la ingrijire medicala.


Ieri, barbatul a venit la Spitalul „Filantropia“, dupa cum fusese programat, ca sa fie internat pentru tratamentul cu citostatice. Prin urmare, i s-a facut internarea la Oncologie. Numai ca, dupa ce a platit 180.000 de lei ca sa i se recolteze sânge pentru analize, Ion Nicolae s-a echipat in pijama si a fost „cazat“ … afara, pe o saltea asezata pe trotuarul de lânga spital din cauza ca sectia in care trebuia sa fie internat se muta intr-o alta cladire. Numai ca mutarea s-a prelungit peste masura, muncitorii amintindu-si pe ultima suta de metri ca mai au de facut unele lucruri, cum ar fi sa vopseasca noptierele ruginite.


In toata sectia mai erau doar patru bolnavi


Dupa doua ore, bolnavul de cancer tot astepta ca personalul medical sa il cheme in salon. Ii tinea de urât sotia, o femeie puternica, dar coplesita acum de griji. „Stau aici cu el, afara, de când am venit. Au spus ca trebuie sa astepte, ca muta sectia. Au trecut doua ore de atunci si nu l-a mai intrebat nimeni nimic. Acum asteptam, poate il vede primarul Solomon si il intreaba ce treaba are pe afara. Si cu ocazia asta poate ii mai indeamna putin si pe oamenii care lucreaza aici“, a spus femeia, referindu-se la muncitorii care reconditionau noptierele.


Abia dupa ce redactorii GdS au anuntat conducerea Spitalului „Filantropia“, barbatul bolnav de cancer a fost luat de cadrele medicale si mutat in sectie. Managerul Mihai Coman a pus capat problemei, insa avea o alta varianta in legatura cu cele intâmplate: „Problema s-a rezolvat imediat. Insa am aflat ca bolnavul ar fi ales de fapt sa stea afara pâna la amenajarea salonului“.


Managerul Spitalului „Filantropia“ sustine ca in Sectia de Oncologie sunt internati in prezent 13 bolnavi. Noua bolnavi sunt din Craiova si au fost trimisi sa astepte acasa pâna a doua zi, in vreme ce trei pacienti, veniti din judet, fusesera deja mutati laolalta cu mobilierul intr-un salon. Numai Ion Nicolae a asteptat mult si bine.


Bolnavii vor sta intr-o cladire revendicata


Spitalul „Filantropia“ Craiova a avut pâna acum un compartiment de oncologie cu zece paturi. In luna ianuarie a primit aprobare de la Ministerul Sanatatii Publice pentru infiintarea unei sectii cu 25 de paturi. Pentru ca infiintarea a inca 15 paturi necesita un spatiu mai mare, s-a decis mutarea bolnavilor din cladirea in care nu intrau mai mult de zece paturi intr-o alta cladire mai mare, dar care este revendicata. Desi recunoaste ca noua locatie nu este locul ideal pentru bolnavii de cancer, managerul spitalului spera sa gaseasca o noua cladire in care sa mute sectia abia infiintata, având la dispozitie un ragaz de cel putin cinci ani, pe care viitorul proprietar al cladirii va trebui sa-l acorde spitalului-chirias, conform legii.


Obligati sa-si duca crucea pâna la capat


Nu este prima data când bolnavii de cancer din judetul Dolj sunt tratati cu indiferenta. In luna ianuarie ei nu au putut sa-si ridice de la farmaciile din spital medicamentele care ii tin in viata din cauza unei incurcaturi in acte facute de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Aceiasi bolnavi s-au obisnuit sa fie cazati in sectii mizere, câte doi sau chiar trei intr-un pat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU