Conducerea politiei doljene sustine ca agentii si ofiterii de la Circulatie trebuie sa dea dovada de politete si sa nu polemizeze cu conducatorii auto pe care ii opresc.
Invitat saptamâna trecuta la prezentarea bilantului pe anul 2006 al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), presedintele Traian Basescu le-a cerut politistilor de la Circulatie sa adopte o nota politicoasa in relatia cu participantii la trafic, fie soferi, fie pietoni. „Este un apel pe care il fac la Politia Rutiera sa foloseasca un mod de adresare care sa fie prietenos pentru cetatean. A-i cere sa faca un lucru conducatorului in trafic si pietonului intr-o intersectie este obligatoriu pentru Politia Rutiera, dar la fel de obligatorie este si nota politicoasa in relatia cu cetateanul“, a spus Traian Basescu. Dând un exemplu din deplasarile sale in coloana oficiala: „Am vazut foarte multe echipaje de la Politia Rutiera care insotesc coloana oficiala spunând: «Va rog sa treceti pe banda unu!», dar si foarte multe care spun: «Treci pe banda unu!»“, presedintele României a mentionat ca un comportament ferm al politistilor in relatia cu cetateanul nu inseamna si o atitudine nepoliticoasa, mai ales ca politistii reprezinta statul român, iar de maniera in care sunt ei perceputi depinde si modul de perceptie al cetatenilor fata de institutiile statului.
Impunere prin politete
Conducerea politiei doljene considera ca agentii si ofiterii de la Circulatie au fost instruiti in acest sens si sunt chiar obligati sa discute respectuos cu cetatenii. „Directia Politiei Rutiere a elaborat «Conceptia de actiune si atitudine a Politiei Rutiere», ce priveste tocmai modul de comportare al politistilor de la Circulatie. Nu sunt stabilite formule, dar se mentioneaza in acest document ca politistii, in momentul in care opresc un conducator auto, trebuie sa vorbeasca politicos, sa-i comunice motivul pentru care l-au oprit si sa-i solicite documentele cu o formula de politete, cum ar fi: «Va rog sa prezentati documentele pentru control!»“, a declarat comisarul Stelian Nicolaescu, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj. Potrivit noului Cod Rutier, conducatorul auto oprit de politist nu trebuie sa coboare din masina. „Politistul ia actele, il roaga pe conducatorul auto sa astepte in masina, apoi se deplaseaza la autoturismul sau de serviciu si completeaza procesul-verbal, dupa care se intoarce la masina celui oprit, ii restituie actele si ii comunica eventuala sanctiune aplicata“, a mentionat comisarul-sef Nicusor Badea, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.
Fara discutii in contradictoriu
Seful Politiei Rutiere doljene sustine ca agentii si ofiterii de la Circulatie nu trebuie sa polemizeze cu conducatorii auto. „Noi, politistii, nu trebuie sa polemizam cu soferii opriti. Se stie ca nici un conducator auto nu recunoaste ca e vinovat, tocmai de aceea dialogul trebuie sa fie concis, dar nu lipsit de respect“, a spus comisarul Nicolaescu. „Ideea de baza este ca politistii de la Circulatie trebuie sa aiba o atitudine ferma, dar in acelasi timp si un comportament politicos fata de participantii la trafic“, a concluzionat comisarul-sef Badea.