6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltimatum pentru cei ce detin rable

Ultimatum pentru cei ce detin rable

Proprietarii a aproximativ 40.000 de autovehicule din Dolj au termen pâna pe 6 martie sa-si procure noile certificate de inmatriculare. Dupa aceasta data, autovehiculele cu certificate vechi vor fi radiate de drept.


Mai sunt câteva zile pâna la radierea de drept a vehiculelor cu Certificate de Inmatriculare (CI) vechi, eliberate pâna in anul 1997. Conform datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari din cadrul Prefecturii Dolj, in judetul Dolj, 9.131 de autovehicule au CI vechi, dar numere de inmatriculare pe sistemul de litere. Pe lânga acestea, mai sunt 27.817 autovehicule care au CI vechi si numere pe sistemul de cifre. Proprietarii acestora au avut la dispozitie zece ani ca sa isi schimbe CI, incepând cu 20 noiembrie 1997, de când a fost eliberat primul CI de tip nou in judetul Dolj.


Conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari nu se asteapta la un val de solicitari pentru preschimbarea certificatelor. Din aproximativ 40.000 de doljeni care au autovehicule cu certificate tip vechi, in ultimii zece ani, doar câtiva s-au prezentat pentru solicitarea obtinerii unui CI nou.


„In martie 2006, aveam in evidente 9.131 de autovehicule cu certificate de inmatriculare vechi, dar cu numere pe sistem de litere. Am muncit saptamâni intregi pentru a-i instiinta pe toti, pentru ca trebuie sa le schimbe. Dintre acestia au venit doar 416. Acum vor fi radiate de drept, insa noi ne-am facut datoria si i-am asteptat“, a declarat comisarul-sef Constantin Coanda, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari.


Unele autovehicule au fost distruse


Potrivit legislatiei in vigoare, incepând cu 7 martie, toate vehiculele care au certificate de tip vechi emise in judetul Dolj inainte de 1997, cu numere de inmatriculare atât in sistem de litere, cât si cu cifre, vor fi radiate de drept.


Constantin Coanda mai spune ca unele autoturisme au fost distruse. „O mare parte din aceste autovehicule, care inca figureaza ca inmatriculate, nu mai exista fizic sau zac ca epave in curtile oamenilor. Printre acestea se numara si autovehiculele si utilajele fostelor CAP-uri sau IAS-uri, din partea carora nu am primit solicitari de radiere“, a mai declarat Constantin Coanda. Serviciul Inmatriculari mai are in evidente 6.681 de autovehicule cu primele cifre ale numerelor de inmatriculare 41, cu care se inregistrau tractoarele pe sistemul vechi. De asemenea, sunt in evidente alte câteva mii de numere de inmatriculare incepând cu 21 DJ sau 31 DJ, cele cu care erau luate in evidente autocamioanele.


Radiere sau inmatriculare


Conform Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari Dolj, posesorii de autovehicule cu CI vechi au mai multe solutii. Pot astepta ca acestea sa fie radiate de drept, dupa care hotarasc ce vor face cu ele, sau se pot prezenta pentru preschimbarea CI pâna pe 6 martie. In ultimul caz, cel care vrea sa isi schimbe CI trebuie sa se prezinte la Serviciul Inmatriculari cu CI vechi si cu o copie a acestuia, actul de identitate plus o copie, o chitanta care sa ateste ca a achitat 30 de lei la CEC, reprezentând contravaloarea CI nou, copia dupa asigurarea auto obligatorie si va completa o fisa de inmatriculare pentru preschimbarea CI.


Cei care nu pot sa ajunga la Serviciul Inmatriculari pâna pe 6 martie si doresc totusi sa circule cu aceste autovehicule trebuie sa le inmatriculeze din nou. In acest caz sunt valabile tot actele de mai sus, plus o taxa de 52 de lei achitata la CEC, reprezentând taxa de inmatriculare. La acestea se adauga si contravaloarea numerelor de inmatriculare.


Proprietarii de autovehicule cu CI vechi, care nu vor sa mai foloseasca aceste masini din diferite motive, pot astepta sa fie radiate de drept, dupa care le pot valorifica la fier vechi sau le pot depozita in conditii legale.


Sanctiuni


Conform Codului Rutier, punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat se pedepseste cu inchisoarea de la unu la trei ani.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS