21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurora Claudia Budiana, scoasa basma curata

Procurora Claudia Budiana, scoasa basma curata

Concluzia inspectorilor: desi a adus atingere onoarei si prestigiului magistratilor, relatia amoroasa a procurorei cu interlopul Dragavei nu reprezinta o incalcare a Codului Deontologic al Procurorilor si Judecatorilor.


Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat ieri in dezbatere nota Inspectiei Judiciare intocmita de procurorii-inspectori dupa arestarea lui Stelica Ionescu, zis Stelica Dragavei, concubinul procurorei craiovene Claudia Budiana. Verdictul a fost sec: relatia Claudiei Budiana cu interlopul Dragavei nu reprezinta o abatere disciplinara sau o incalcare a Codului Deontologic al Judecatorilor si Procurorilor. Cu unanimitate de voturi, membrii Sectiei de procurori a CSM au decis ca rezultatul inspectiei sa fie depus la dosarul personal al domnisoarei procuror, doar pentru a fi avut in vedere cu ocazia evaluarii magistratului.


Relatie discreta


Inspectorii au stabilit ca relatia procurorei Claudia Budiana cu Stelica Ionescu a inceput in toamna anului 2004. „Datorita diferentei de statut profesional, educatie si pregatire, a pastrat o discretie desavârsita, faptul devenind notoriu in toamna anului 2006. Cercul persoanelor care cunosteau relatia dintre cei doi era restrâns la câtiva prieteni apropiati, nici unul dintre colegii de serviciu si nici persoanele cu functii de conducere nefiind inclusi in cercul acestora. Preocuparea pentru a pastra discretia relatiei a devenit prioritara pentru procuror când a aflat ca Ionescu Stelica a avut antecedente penale, insa a considerat, prin indeplinirea termenelor de prescriptie ori reabilitare, ca nu exista nici un impediment in continuarea relatiei“, se arata intr-un comunicat al CSM.


Sectia pentru procurori a CSM a constatat ca nu sunt date care sa contureze o abatere disciplinara dintre cele prevazute de Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, „dar, prin comportamentul sau de a intretine o legatura cu o persoana care a fost cercetata penal, si-a asumat riscul de a crea o imagine defavorabila institutiei pe care o reprezinta, aducând atingere onoarei si prestigiului magistratilor“. In conformitate cu prevederile art. 17 din Codul Deontologic al Judecatorilor si Procurorilor, magistratii sunt obligati sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate.


Procurora, doar martor


Reamintim ca, pe 7 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus incetarea delegarii procurorei Claudia Budiana la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova, unde isi desfasura activitatea din 3 iulie 2006. Potrivit CSM, Claudia Budiana nu a instrumentat nici o cauza de natura celei aflate pe rolul autoritatilor franceze si in care sa fie implicat Stelica Ionescu ori Adrian Posulescu.


De la locuinta proprietatea Claudiei Budiana au fost ridicate mai multe bunuri si documente privind transferuri bancare, asa cum rezulta din continutul procesului-verbal de perchezitie intocmit pe 5 februarie 2007. Si in celelalte sapte locatii perchezitionate simultan au fost gasite dispozitive specifice comiterii infractiunilor. Inspectorii CSM au retinut insa ca procurora Claudia Budiana are calitate procesuala de martor in cauza instrumentata de autoritatile franceze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS