22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContraventii in intersectii

Contraventii in intersectii

Multi soferi craioveni fac aproape orice pentru nu astepta prea mult la semafor, insa nu toti stiu ca politistii ii pot amenda pentru faptul ca intra in fata celorlalte autovehicule oprite la culoarea rosie.


Un cititor al GdS ne-a trimis mai multe fotografii in care a surprins in trafic, in cursul zilei de marti, un sofer care nu a oprit la semafor ca toti ceilalti. Asa cum reiese si din imaginea alaturata, taximetristul si-a postat autoturismul Cielo inaintea celorlalti participanti la trafic opriti la culoarea rosie a semaforului, dincolo de trecerea de pietoni. Politistii doljeni de la Rutiera spun ca au cunostinta despre acest prost obicei al soferilor. „In general, aceste manevre sunt facute de soferii care se incadreaza la semafor pe benzile pentru virajul la stânga sau dreapta pentru a merge inainte. In momentul in care semaforul indica verde pentru soferii de pe aceste benzi, iar pentru inainte este rosu, cei care s-au inscris gresit sunt nevoiti sa le elibereze calea, intrând in fata coloanei oprite la semafor“, a explicat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Dolj. Dupa cum a specificat autorul fotografiilor, taximetristul din imagine s-a postat in fata celorlati pentru a vira stânga.


Amenda intre 234 si 312 lei


Politistii mai spun ca, desi la prima vedere pare ca acesti soferi care intra in fata coloanei de masini oprite la semafor nu incalca nici o regula, manevra lor constituie contraventie si se sanctioneaza destul de aspru. „In primul rând, cei care procedeaza in acest fel risca sa fie implicati in accidente rutiere soldate cu pagube materiale sau victime. In al doilea rând, aceste manevre constituie contraventii, pentru ca, in conformitate cu Codul Rutier, soferii au obligatia de a se incadra pe benzile corespunzatoare cu cel putin 50 de metri inaintea intersectiei“, a mai spus Emil Zuican.


Conform regulamentului de aplicare a Codului Rutier, la intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite cu cel putin 50 m inainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.


Nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 6 si 8 puncte, adica intre 234 si 312 lei.


Reactii


Acest articol este rezultatul campaniei de prevenire a accidentelor de circulatie si de promovare a bunei conduite in trafic – „Respecta Codul Rutier!“, reluata de cotidianul Gazeta de Sud. Doljenii aflati in trafic care surprind imagini ce scot in evidenta incalcari ale normelor de circulatie le pot trimite la adresa [email protected], insotite de o scurta descriere a locului unde au fost surprinse. De asemenea, doljenii care observa in trafic soferi ce comit contraventii sau infractiuni pot suna la 0251.413.100, numarul de telefon al redactiei GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS