16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCâini ucisi - vinovati neanchetati

Câini ucisi – vinovati neanchetati

Gasirea vinovatilor pentru uciderea si maltratarea câinilor vagabonzi ramâne si in 2007 un subiect tabu, institutiile implicate aruncând competenta una in spatele alteia.


Zecile de cazuri cutremuratoare in care animalele fara stapân au fost ucise cu bestialitate, in diverse cartiere din Banie, au ramas nerezolvate. Apelurile disperate ale iubitorilor de câini au ramas fara nici un ecou. Autoritatile statului care sunt implicate isi declina fiecare competenta, sustinând ca rezolvarea unor astfel de cazuri nu le apartine. Pentru ca nimeni nu se considera responsabil sa ii gaseasca pe vinovati si sa ii pedepseasca conform legii, numarul câinilor gasiti morti creste de la o zi la alta.


„Fetita“ traieste


Un astfel de caz a fost relatat, in urma cu aproximativ patru luni, de echipa GdS, care a reusit sa salveze de la moarte un câine ingropat de viu. „Fetita“, cum o numisera locatarii din blocul V 19 din cartierul 1 Mai, urma sa aduca pe lume un catelus, când a fost acoperita cu beton, sub câteva dale de pe aleea din fata blocului, de un craiovean. Prins pe picior gresit, „vinovatul“ declara atunci ca nu a facut-o intentionat, dar ca animalul era agresiv mai ales cu batrânii si copiii. „Norocoasa“ a supravietuit si a adus pe lume trei catei, dintre care unul a murit la scurt timp. Ieri, „Fetita“ se odihnea linistita in curtea blocului V 19, alaturi de unul dintre puii sai. Trista poveste fusese uitata chiar si de locatari, care nu isi mai aduceau prea bine aminte ce se intâmplase in toamna lui 2006. „A incercat parca un vecin sa o omoare, dar nu mai stiu exact cum s-a intâmplat. A avut zile sa scape si a fost gasita. De atunci nu cred ca a mai avut astfel de probleme. E cuminte, nu face rau nimanui, asa ca nu stiu de ce a vrut cineva sa-i faca ei rau“, a povestit Ileana Efrimia, din cartierul 1 Mai.


Vinovatul, scapat basma curata


Chiar daca au trecut câteva luni de atunci, cazul nu a fost anchetat, deoarece nici una dintre institutiile implicate nu are astfel de atributii. Cel putin asa sustin reprezentantii acestora. Conducerea Sectiei nr. 2 de Politie a mentionat ca persoana indicata drept faptas de locatari nu si-a recunoscut vinovatia. Oricum, agentii de politie si-au declinat competenta, sesizând Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Dolj, care ar fi in masura, in opinia lor, sa aplice sanctiunile corespunzatoare. „Am facut si noi propria ancheta dupa ce ne-am sesizat din GdS. Ulterior am primit si o reclamatie de la un locatar in legatura cu acest caz. Fiind vorba de violenta impotriva unui animal, am inaintat cazul catre DSV Dolj, care este abilitata in acest sens“, a declarat Grigorie Dita, adjunctul sefului Sectiei nr. 2 Politie.


Cazul nu a fost finalizat nici la DSV Dolj, deoarece nici aceasta institutie se pare ca nu are atributii in astfel de cazuri. „Ce puteam sa facem noi? Ne ocupam de sanatatea animalelor, nu de uciderea lor. Nu stiu insa ce institutie ar avea atributii sa dirijeze cazul si sa ia masuri“, a precizat Adrian Butaru, directorul DSV Dolj.


Nici Serviciul Public de Ecarisaj din primarie nu poate face prea mult in aceasta situatie. Potrivit directorului adjunct, Dan Petre, serviciul are responsabilitati doar in ridicarea câinilor fara stapân si in aducerea lor la centrul de la Facai.


Fundatiile pentru protectia animalelor cer rezolvarea cazului


Intâmplarea care a avut loc in Banie a ajuns si la urechile reprezentantilor Fundatiei pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN România, din Bucuresti. Intr-un comunicat oficial transmis Primariei Craiova, acestia cer sa fie initiata o ampla campanie prin care sa se previna uciderea si maltratarea câinilor fara stapân. Acestia ofera drept exemplu cazul „Fetitei“ relatat de GdS.


Reprezentantii fundatiei au declarat ca nu pot intelege cum evenimente de acest gen pot sa se repete in conditiile in care, potrivit art. 23 din Legea privind protectia animalelor, „supunerea unui animal la cruzimi se pedepseste cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei“ . „In legea pentru protectia animalelor este stipulat expres ca reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Ministerului Administratiei si Internelor sa se ocupe de rezolvarea cazurilor in care câinii sunt maltratati si omorâti. Nu stiu de ce in Craiova nu se aplica legea. Vom face o campanie de informare, sa cunoasca fiecare ce atributii are“, a spus Ioana Pârvulescu, directorul Fundatiei pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS