15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMentosane plus cola - cocteil fatal?

Mentosane plus cola – cocteil fatal?

In septembrie 2006, cazul unui baietel mort in Sao Paolo facea inconjurul intregii lumi. Decesul copilului se presupune a fi survenit in urma ingerarii unei combinatii de mentosane si produse de tip cola. Contactati de Curierul National, reprezentantii Coca-Cola România au negat autenticitatea presupunerilor privind violenta moarte din Sao Paolo. In urma documentarii insa, redactorii Curierului National au aflat cu totul altceva. Pe lânga discutiile cu un specialist in domeniu, am realizat un experiment simplu ce poate demonstra oricând potentialul efect nociv asupra organismului uman. Daca era vorba despre un produs putin uzitat, poate ca interesul nu ar fi fost atât de mare, insa Coca-Cola este probabil cel mai cunoscut brand din lume. „Coca-Cola ramâne brandul cu cel mai mare nivel de notorietate din categoria sa, brandul cu cel mai inalt nivel de favorabilitate din categoria din care face parte, consumat de peste 70% din adolescentii români consumatori de bauturi carbogazoase din România“, aflam de la Mugurel Radulescu. Asadar, fie chiar ipotetic, 70% din tinerii României sunt in pericol de a se imbolnavi in situatia in care consuma mentosane si Coca-Cola. Nicaieri pe sticlele ce contin aceasta bautura nu apare vreun avertisment in acest sens.


Parere de specialist: Combinatie potential letala


Gheorghe Mencinicopschi este directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare si sustine, fara echivoc, faptul ca prin combinarea mentosanelor cu produsele de tip cola se creeaza o reactie ce poate fi daunatoare pentru organismul uman. Mai precis, spune Mencinicopschi, indulcitorul (aspartam) din mentosanele light scade solubilitatea gazului carbonic. Acidul carbonic dizolvat in apa se descompune eliberând exploziv bioxidul de carbon. Efectele acestei reactii chimice ni le prezinta tot directorul Institutului. „Stomacul se dilata foarte mult intr-un spatiu inchis. Apasa pe diafragma si pe inima, dar si pe plamâni si astfel poate interveni sufocarea sau o regurgitare de tip violent“, spune chimistul. In cazul copiilor, al caror organism este foarte fragil, reactia poate duce la deces. Consumat in mod repetat amestecul irita esofagul, fapt care poate duce la aparitia unor ulceratii.


Producatorii ne indeamna la scepticism


Imagini care infatiseaza rezultatul combinarii mentosanelor cu bauturi de tip cola se gasesc postate de mai bine de un an pe site-urile din intreaga lume. Reprezentantii Coca-Cola indeamna insa la scepticism.


„Compania Coca-Cola sfatuieste consumatorii sa trateze cu scepticism mesajele neautorizate sau zvonurile care circula pe internet intrucât se dovedeste de multe ori, ca si in acest caz, ca acestea sunt false“, spun cei de la CCHBC. Tot ei gasesc si o explicatie: „Aceasta reactie se presupune a fi cauzata de dioxidul de carbon (acidul din bauturile carbonatate) care a patruns in suprafata poroasa a bomboanelor Mentos. Cu toate acestea, mestecarea unei bomboane Mentos duce la distrugerea suprafetei necesare pentru formarea bulelor de dioxid de carbon. Asadar, o astfel de reactie nu poate fi posibila când cele doua produse sunt ingerate“, suna explicatia directorului Radulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS