21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe un picior de plai, pe o gura de noroi...

Pe un picior de plai, pe o gura de noroi…

E lung drumul pân’ la primarie. Si plin de namol! Dar dupa ce strabati cei cinci kilometri de gropi de la Predesti (comuna de care apartinea acum trei ani si unde se opreste drumul judetean), la intrarea in sat esti deja obisnuit cu peisajul. Iar daca mai ai parte si de câteva lamuriri de la conducatorii comunei, basca promisiuni pentru anul in curs si urmatorii, ajungi sa crezi ca Plesoiul este o comuna chiar frumoasa…


Pâna acum trei ani, Plesoi era un sat mai saracut al Predestiului. Niciodata nu a fost altfel, desi, prin ’68, la o reorganizare teritoriala, asezarea a fost ridicata pentru prima data la statutul de comuna. Dupa câtiva ani, pentru ca nu dispunea de prea mare putere economica – si pentru ca era mai usor sa sprijini financiar o comuna decât doua – Plesoiul a intrat in componenta Predestiului. Nici aici nu a stat mult: in 2004, pe 5 aprilie, oamenii si-au luat catrafusele in spate si s-au mutat acasa, la Plesoi. Au pus firma de primarie pe fostul sediu al CAP-ului si au numit satul comuna.


„Motivul era foarte serios“, a spus primarul de azi Ion Ionescu, pe atunci consilier la Predesti. „Drumul de la Predesti pâna la Frasin (unul din satele indepartate ale Plesoiului de azi) era foarte lung, de 14 kilometri. Fiind foarte prost – iarna aproape impracticabil – oamenii erau nevoiti sa mearga la primarie de cele mai multe ori pe jos. Ceea ce nu era tocmai usor. S-a decis deci reimpartirea, iar de trei ani, oamenii o duc mai bine: le este mai usor cu drumul la primarie“, a spus primarul.


Cât de bine o duc oamenii din Frasin sau din Cârstovani – alt sat, catun mai degraba, din pricina numarului mic de gospodarii si a izolarii printre dealuri noroioase – este lesne de vazut dupa incrâncenarea cu care-si biciuiesc mârtoagele sa nu se impotmoleasca in noroi, când pleaca sa care apa potabila de la kilometri departare. Sau dupa mogâldetele care-si duc in cârca, pret de o ora si jumatate, ghiozdanele spre si de la scoala.


Proiecte si o suta de miliarde


Cum era si firesc, primaria gândeste de mult problemele comunei, care, spune intâiul om al ei, se vor rezolva. Si nu oricum, ci chiar in cursul acestui an.


„Vom primi niste bani, conform proiectelor care sunt in derulare deja, iar lucrurile se vor rezolva“, asigura primarul Ionescu. „Unul este pentru decolmatarea pârâului Plesoi si care include si construirea a 11 podete. Tot in acest studiu este prins si podul rupt de inundatii, iar valoarea totala va fi de 21 de miliarde, bani pe care urmeaza sa-i primim. Ca plan de achizitii, tot pentru acest an, este si forarea unui put la Frasin, pentru care am realizat deja studiul de fezabilitate – un miliard si se va face! Cât despre drumul de la Milovan, a carui modernizare incepuse pe undeva prin ’96, dar s-a intrerupt, acesta va costa ceva mai mult: vreo 50 de miliarde. Sa adaug alimentarea cu apa pe raza satului de centru – 27 de miliarde, reabilitarea caminului cultural – inca trei, cu totul ajungem la vreo suta de miliarde si mai bine! Bani frumosi, de la Europa, care sa ne ajute si pe noi. Acum ii asteptam si facem din Plesoi o comuna model!“.


Sateni revoltati


Unul dintre satenii din Frasin a trimis o sesizare redactiei Gazeta de Sud, in care expunea problemele cu care se confrunta satul sau si comuna: lipsa apei potabile si a unui drum asfaltat. „Nu exista nici un put cu apa potabila in Frasin, iar oamenii sunt obligati sa mearga pe jos, prin namol, vreo doi kilometri pâna la primul izvor. Drumul este o nenorocire. Pe partea dinspre Plesoi, mergi 500 de metri bine, apoi doi kilometri prin noroi. Pe Pietroaia de Sopot e mai rau: podetul care facea legatura cu satul s-a rupt la inundatii, iar oamenii sunt izolati! Stam acolo uitati de lume, fara speranta sa ajunga vreo salvare sau vreun popa daca, Doamne fereste, se intâmpla ceva!“, a scris I.T., din Frasin, comuna Plesoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS