Discursuri solemne, poezie, critica literara, amintiri despre scriitorul oltean Marin Sorescu si o piesa de teatru – „A treia teapa“ – jucata in Sala primariei. Asa a debutat cea de-a VII-a editie a „Zilelor Marin Sorescu“.
Cetatea Baniei a devenit neincapatoare pentru personalitatile vietii culturale românesti si internationale care s-au adunat aici pentru a-l omagia pe scriitorul Marin Sorescu. Pe parcursul a patru zile, fiecare institutie culturala din Craiova va gazdui diferite manifestari cultural-artistice dedicate personalitatii si operei lui Marin Sorescu pentru ca, asa cum a remarcat si primarul Antonie Solomon in discursul sau de deschidere, spiritul scriitorului a intrat de mult in Europa. Solomon le-a recitat celor prezenti in Sala primariei, care a devenit pentru câteva ore o scena, versuri din poeziile lui preferate scrise de Marin Sorescu. „Va transmit in acest fel salutari de la Marin Sorescu, poetul care m-a scos din rutina hârtiilor administrative. Trebuie sa il iubim pe Sorescu. V-am convins acum sau erati deja?“, a spus Solomon.
Academicienii Eugen Simion si Mihai Cimpoi au tinut si ei câte un discurs omagial presarat cu momente de critica literara si povesti despre viata lui Sorescu, scriitorul care a avut „o posteritate dificila“, Eugen Simion prezentând cu aceasta ocazie si un volum care cuprinde intreaga proza soresciana. Amintiri despre Marin Sorescu a depanat in Cetatea Baniei si Brenda Walker, poet si profesor universitar de literatura engleza din Marea Britanie, care a reusit sa il convinga pe Sorescu sa continue sa picteze, acesta facându-i cadou o pictura cu un catel. Un mare cititor al operei soresciene este si scriitorul Marco Lucchesi din Brazilia, care a primit din partea Primariei Craiova „Premiul Marin Sorescu“. Autoritatile locale au mai inmânat premii si academicianului Mihai Cimpoi, criticului Dan Haulica si dramaturgului Horia Gârbea.
Teatru jucat pe 30 de milioane
Cel mai important moment al deschiderii a fost reprezentat de actorii Ilie Gheorghe si Eugen Titu, care au interpretat in Sala Primarei Craiova piesa „A treia teapa“ de Marin Sorescu, pusa in scena de Ilie Gheorghe. Locul inedit de prezentare a piesei in deschiderea „Zilelor Marin Sorescu“ a fost ales pentru ca Primaria Craiova sa nu mai plateasca chirie pentru reprezentatie Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova, care pentru spectocolul lui Tudor Gheorghe „Când Dumnezeu era mai jos“ a cerut primarei 30 de milioane. „Se va juca teatru aici si nu pe scena Teatrului National, pentru ca ei ne cer foarte multi bani. De exemplu, pentru spectacolul lui Tudor Gheorghe ne-au cerut 30 de milioane. Teatrul National din Craiova este o institutie subordonata Ministerului Culturii, dar nu sprijina nici o manifestare culturala organizata la Craiova. Daca as fi ministrul culturii, l-as da afara pe Mircea Cornisteanu“, a spus Antonie Solomn.
Cei doi actori au destins insa atmosfera si au oferit un spectacol care a avut ca motiv obiceiul lui Vlad Tepes de a-i trage in teapa pe cei nedrepti, in sala in care luna de luna consilierii locali i-au decizii pentru Craiova si pentru craioveni. Piesa, o parodie pe tema abuzurilor regimurilor totalitare, il infatiseaza pe Vlad Tepes care se intâlneste cu un taran din secolul trecut trimis de nevasta lui gravida sa vada daca viitorul va fi mai bun pentru copilul lor. Viitorul este insa sumbru, iar la final, pus fata in fata cu realitatea unei tari in care nu a reusit sa lichideze coruptia si sa instaureze ordinea, Tepes se trage singur in teapa.
Din programul „Zilelor Marin Sorescu“
Pe parcursul acestui week-end manifestarile dedicate „Zilelor Marin Sorescu“ vor continua cu comunicarile si dezbaterile Colocviului international „Marin Sorescu, exegeze si traductologie“. Sâmbata, incepând cu ora 18.00, Sala „Amza Pellea“ a Teatrului National „Marin Sorescu“ va gazdui un recital de poezie soresciana sustinut de actorii Virgil Ogasanu, Horatiu Malaele si George Mihaita, iar de la ora 19.00 va incepe premiera spectacolului „Când Dumnezeu era mai jos“ in interpretarea lui Tudor Gheorghe. Duminica, la ora 12.00, Teatrul Liric „Elena Teodorini“ va gazdui spectacolul „Unde se ascunde zmeul“, prezentat de Teatrul de Copii si Tineret „Colibri“ din Craiova. De la 15.00 la 17.00 va avea loc un pelerinaj la Casa memoriala „Marin Sorescu“ din Bulzesti, iar de la ora 18.00 va avea loc la Teatrul National reprezentatia piesei „Exista nervi“ de Marin Sorescu.