11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCearta pe debitele falsilor nevazatori

Cearta pe debitele falsilor nevazatori

Debitele falsilor nevazatori doljeni descoperiti in urma cu doi ani au devenit de câteva zile marul discordiei intre Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.


Problema asa-zisilor nevazatori, descoperiti in urma cu doi ani, a ramas nerezolvata. Vina s-a aruncat mereu de la o institutie la alta, toata incurcatura fiind creata de asociatiile de nevazatori. Desi au fost identificati zeci de nevazatori cu acte care aveau meserii ca sofer de taxi, cazuri preluate la timpul respectiv de politie si Parchet, pentru recuperarea debitelor, in prezent aceste dosare au fost date uitarii.


DMSSF Dolj nu vrea sa ramâna cu debitele nevazatorilor


Din luna aceasta, platile pentru persoane cu handicap nu mai sunt facute de DMSSF Dolj, aceasta responsabilitate revenind DGASPC Dolj. Aceasta institutie refuza sa preia si debitele nevazatorilor. La rândul lor, reprezentantii Directiei Muncii considera ca nu li se pare firesc ca institutia lor sa ramâna cu aceste datorii, ei neavând alt rol de-a lungul timpului decât sa efectueze platile in functie de tabelele primite de la Comisia de expertiza medicala a DGASPC Dolj. „Noi nu faceam altceva decât sa viram banii catre beneficiarii stabiliti de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Ca sa se apere, acestia sustin ca nu este vina lor, Comisia de expertiza medicala emitând certificat pentru persoanele cu handicap pe baza certificatului medicului specialist din afara comisiei care stabilea gravitatea bolii. Se implinesc doi ani de când dosarele preluate de politie si Parchet nu au fost solutionate. Pentru multe dintre aceste dosare noi nu am primit ordin de suspendare a platii nici pâna la sfârsitul lunii decembrie, anul trecut, când efectuam platile“, a mentionat Marius Simcelescu, director executiv adjunct al Directiei de Asistenta Sociala din cadrul DMSSFDolj.


1.000 de dosare oprite din plata


La rândul lor, reprezentantii DGASPC Dolj marturisesc ca ei au fost cei care au fost nevoiti sa ia fiecare dosar de nevazator in parte pentru a-l verifica. Din cei 3.100 de nevazatori care primeau bani, in urma controalelor, anchetelor sociale si reverificarilor efectuate la fiecare primarie din comunele doljene de catre asistentii sociali ai DGASPC Dolj, in momentul de fata mai sunt doar 2.230 de nevazatori care primesc indemnizatii.


Din acest an insa, baza de date cu toate dosarele sociale si dispozitiile de plata pentru nevazatori, conform Legii nr. 448, trec din subordinea Directiei Muncii in cea a Directiei Generale de Asistenta Sociala. Insa legea aparuta in decembrie anul trecut nu are inca normele metodologice de aplicare, prin care DGASPC Dolj sa fie obligata ca pe lânga baza de date cu nevazatorii din judetul Dolj sa preia si debitele altor câteva sute de oameni care ani in sir au primit bani necuveniti. „Duminica, 18 februarie, s-au implinit cele 60 de zile in care normele metodologice trebuia sa apara. Ne asteptam ca in urmatoarele zile sa fie furnizate toate explicatiile privind platile si recuperarea debitelor. Cert este ca pe aproximativ 1.000 de persoane le-am oprit din plata, deoarece in momentul in care angajatii nostri au fost sa ii verifice, desi figurau ca au handicap grav, cu insotitor, acestia vedeau fara probleme, altii intrezareau, ceea ce necesita schimbarea incadrarii… Chiar de când am preluat eu conducerea institutiei au mai fost descoperite doua noi cazuri de falsi nevazatori pe care i-am predat politiei“, a mentionat Florin Stancu, director executiv al DGASPC Dolj.


In plus, Florin Stancu a mentionat, legat de cele câteva sute de dosare preluate de Parchet si politie, ca acestea sunt considerate „in lucru“, deoarece nici pâna in prezent „nu au reusit sa gaseasca in tot judetul Dolj medici oftalmologi care sa verifice daca persoanele vizate au sau nu handicap vizual“.


Program pentru evitarea „erorii umane“


Pentru evitarea cazurilor de frauda pe baza certificatelor de handicap eliberate in urma scrisorii medicale a medicului specialist, pe lânga comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Dolj, din luna februarie, in cadrul directiei s-a infiintat un serviciu special pentru primirea actelor si reevaluarea dosarelor. „Suntem inca in discutie cu cei de la Directia Muncii pentru preluarea bazei de date cu persoanele nevazatoare. Nu am dori sa preluam si debitele deoarece Directia Muncii are titlu executoriu pentru recuperarea banilor de la falsii nevazatori. Ar fi nevoie de noi demersuri in instanta pentru ca institutia noastra sa preia si cazurile aflate pe rol sau pe cele inca nefinalizate. Noi am efectuat deja platile pentru luna ianuarie a nevazatorilor, iar pentru luna februarie am contactat o firma specializata, agreata de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap, care sa infiinteze softul necesar ce va lega in retea Comisia de Expertiza medicala a persoanelor cu handicap si Directia Generala de Asistenta Sociala care efectueaza platile. Judetul Dolj se numara printre ultimele 14 din tara in care acest program nu fusese implementat. Astfel, eroarea umana va fi eliminata, certificatul de incadrare in grad de handicap fiind listat direct, impreuna cu decizia de plata, si ulterior cu mandatul postal“, a mai spus Florin Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS